Pro-inflammatoristen M1-makrofagien vaikutus syöpäkantasolujen muodostumiseen - Hartikainen, Kiia (2023)
Syöpäkasvaimen mikroympäristö koostuu syöpäsolujen ja syöpäkantasolujen lisäksi monista kasvaimen kasvua ja leviämistä edistävistä soluista sekä solujen tuottamasta soluväliaineesta. M1- tai M2-tyypiksi polarisoituvat makrofagit ovat yksi kasvaimen mikroympäristössä runsaana esiintyvistä solutyypeistä. Kasvaimen mikroympäristön soluväliaineessa esiintyy runsaasti myös solujen erittämää hyaluronaania (HA), joka vaikuttaa kiihdyttävästi syöpäkasvaimen kasvuun ja leviämiseen. Syöpäkantasolut vaikuttavat myös keskeisesti syövän pahanlaatuisuuteen. Tässä Pro gradu - tutkielmassa tutkittiin, kuinka M1-makrofagit vaikuttavat syöpäsolujen kantasolumaistumiseen, ja mitä signalointireittejä pitkin makrofagien erittämät tekijät indusoivat syöpäsolujen muuntumista syöpäkantasoluiksi. Tutkimuksen kohteena käytettiin THP-1 -soluista polarisoituja makrofageja, LNCaP C4-2B eturauhassyöpäsoluja ja SCC9 kielen levyepiteelikarsinoomasoluja. Tutkimuksessa THP-1 -solut polarisoitiin M1-tyypin makrofageiksi, ja M1-makrofagien kasvatusmedium kerättiin steriilisuodatettuna (M1 CM). Syöpäsolut käsiteltiin M1- makrofagien kasvatusmediumilla. Makrofagikäsitellyille syöpäsoluille suoritettiin myös eri signalointireittejä inhiboivia inhibiittorikäsittelyjä ja käsittelyjä pienellä CD44-proteiinin ekspressiota häiritsevällä RNA:lla, CD44 siRNA:lla. Makrofagien erittämien tekijöiden, inhibiittorien ja CD44 siRNA:n vaikutusta syöpäkantasolumarkkerien ja HA-syntaasien ekspressioon selvitettiin reaaliaikaisella kvantitatiivisella PCR:llä, RT-qPCR:llä. Tulokset osoittivat, että M1 CM -käsittely nosti syöpäkantasolumarkkerien ja HA-syntaasien ekspressiota LNCaP C4-2B ja SCC9- soluilla. CD44 siRNA -käsittely ei laskenut syöpäkantasolumarkkerien ja HA- syntaasien ekspressiota SCC9-soluilla. Sekä LNCaP C4-2B – että SCC9-soluilla WNT974- ja IKK16-inhibiittorikäsittelyt sekä SCC9-soluilla U0126-inhibiittorikäsittely laskivat syöpäkantasolumarkkerien ja HA-syntaasien ekspressiota. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että M1-makrofagit edistävät syöpäkantasolujen muodostumista. Lisää tutkimusta kuitenkin tarvitaan erityisesti siitä, mitä signalointireittejä pitkin makrofagien erittämien tekijöiden aikaansaama syöpäkantasolumarkkerien ja HA- syntaasien ekspressioon johtava signalointi tapahtuu.