Takamaasta rautatieyhteisöksi : Hyvinkään asemanseudun synnystä, kehityksestä ja alueelle muuttajista vuosina 1863-1880 - Byskov, Jon (2023)
Kandidaatintutkielmani keskittyy tutkimaan Hyvinkään rautatieaseman ympärille muodostunutta asutusta Nurmijärven seurakunnan muuttaneiden luetteloiden kautta. Tutkimukseni on luonteeltaan paikallishistoriallinen tutkimus, jonka keskeiset teemat liittyvät rautatiehistoriaan sekä Suomen muuttohistoriaan. Hyvinkään paikallishistoriaa sekä Suomen yleistä rautatiehistoriaa käsitteleviä teoksia on julkaistu paljon, mutta Hyvinkään väestöhistoriaa on tutkittu kirkonkirjojen kautta vain niukasti. Tämän myötä päädyin tutkimaan Hyvinkään asemanseudun syntyä, kehitystä sekä alueelle muuttajia vuosina 1863–1880.