EEG-based study on musical groove and motor cortical beta power in the brain - Kuivamäki, Tommi (2023)
Ihmisten taipumus liikkua tai tanssia musiikin tahtiin spontaanisti on laajalti tunnettu jokapäiväinen ilmiö. Kyseistä ilmiötä ei kuitenkaan olla perusteellisesti tutkittu EEG-tutkimuksissa musiikillisen grooven näkökulmasta. Vaikka kuuloaivokuoren ja motorisen aivokuoren osien välinen konnektiivi-suus on saanut osakseen huomiota neurotieteiden saralla, vain harvat tutkimukset ovat käsitelleet groovea EEG-pohjaisilla menetelmillä. Käsite liitetään kuitenkin vahvasti musiikin aikaansaaman liik-keen sekä tanssittavuuden kokemuksiin musiikinkuuntelijoiden keskuudessa. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, miten beta-aaltojen voimakkuus motorisella aivokuorella eroaa koehenkilöiden kuunnellessa paljon groovea sisältävää musiikkia (high groove condition) verrattuna vähän groovea sisältävään musiikkiin (low groove condition). Huomio keskitettiin 16-24 hertsin (Hz) beta-taajuusalueelle, sillä aktiivisuus noin 20 hertsin taajuudella on yhdistetty tutkimuksissa erilaisiin motorisiin prosesseihin, kuten liikkeen suorittamiseen, liikkeen mielensisäiseen kuvitteluun sekä liikkeen inhibitioon.