Software as a Service -ohjelmistot pienissä ja keskisuurissa yrityksissä - Kärkkäinen, Juho (2023)
Tämä kandidaatintutkielma käsittelee Software as a Service -ohjelmistoja eli pilviohjelmistoja pienten ja keskisuurten yritysten näkökulmasta. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmassa käsitellään pilviohjelmistojen rakennetta ja ominaisuuksia sekä selvitetään miten nämä vaikuttavat ohjelmistojen omaksumiseen pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Tutkielmassa perehdytään pilvipalveluiden rakenteeseen siltä osin kuin sen tunteminen pk-yrityksissä on tarpeellista. Tutkielmassa muodostetaan kuva palveluiden mahdollisuuksista ja haasteista perustuen taustalla toimiviin teknisiin ratkaisuihin. Pilvipalveluiden rakenteen kautta käsitellään palveluiden ominaisuuksia ja verrataan näitä perinteisiin yritysohjelmistoihin. Erityisesti keskitytään ominaisuuksiin, jotka poikkeavat merkittävästi aikaisemmista ohjelmistoratkaisuista. Tutkielmassa käsitellään pilviohjelmistoja niiden kustannusrakenteen, tietoturvan, sekä sopimusten kautta. Pilviohjelmistojen rakenteesta ja ominaisuuksista johtuen ohjelmiston kustannusrakenne, hyödyt ja riskit ovat erilaisia verrattuna aikaisempiin ohjelmistotyyppeihin. Tutkielmassa käsitellään myös pilviohjelmistoja ohjelmistosopimusten näkökulmasta. Palvelumallilla toteutetun pilviohjelmiston käyttöoikeus perustuu jatkuvaan sopimussuhteeseen. Tutkielmassa käsitellään edellä mainittujen ominaisuuksien vaikutusta ohjelmistotyypin toimivuuteen pk-yrityksissä. Lähdemateriaalina käytetyn tutkimuskirjallisuuden valossa pilviohjelmistot ovat monessa tilanteessa toimiva ratkaisu pienille ja keskisuurille yrityksille. Ongelmat liiketoimintaprosessien yhteensopivuudessa ovat keskeisin pilviohjelmistojen käyttöä rajoittava tekijä. Kustannusten näkökulmasta pilviohjelmistot ovat jatkuvan luonteensa sekä sopimuspohjaisuutensa takia joustavia hinnoittelumielessä. Malli mahdollistaa investointien muuttamisen käyttökustannuksiksi. Sopimukseen perustuvan mallin aiheuttamana haasteena pilviohjelmistoja hankkivan yrityksen näkökulmasta on toimittajalukko. Toimittajalukkoon joutunut yritys ei pysty vaihtamaan ohjelmistotoimittajaa ilman ylisuuria kustannuksia.