Digitaalisen alustatalouden mahdollisuudet ja haasteet freelancer-työntekijän näkökulmasta - Humppi, Jyri (2023)
Digitaalinen alustatalous on uusi liiketoimintamalli, jossa yritykset luovat verkkoalustoja, jotka yhdistävät kuluttajat palveluntarjoajiin mahdollistaen helpon ja tehokkaan tuotteiden sekä palveluiden vaihdon. Freelancer-työntekijät eli sopimuspohjaisia palveluita tarjoavat itsenäiset ammatinharjoittajat löytävät yhä enemmän mahdollisuuksia digitaalisesta alustataloudesta. Tämä uusi tapa toimia asettaa kuitenkin haasteita myös freelancer-työntekijöille. Yksi digitaalisen alustatalouden suurimmista eduista freelancer-työntekijöille on kyky löytää ja päästä käsiksi laajaan valikoimaan potentiaalisia asiakkaita, usein maailmanlaajuisesti. Tämä antaa heille mahdollisuuden laajentaa kattavuuttaan ja mahdollisesti lisätä tulojaan. Lisäksi digitaalinen alustatalous mahdollistaa suuremman joustavuuden ja autonomian työaikojen ja sijainnin suhteen, mikä voi olla houkutteleva monille freelancer-työntekijöille. Digitaalinen alustatalous tuo myös haasteita. Yksi suurimmista huolenaiheista on työturvallisuuden puute, koska freelancereilla ei ole samoja suojauksia ja etuja kuin perinteisillä työntekijöillä. Lisäksi kilpailu alustataloudessa voi olla kovaa, kun monet palveluntarjoajat kilpailevat samoista asiakkaista. Tämä voi johtaa hintojen laskupaineeseen, mikä saattaa vaikeuttaa freelancerien ansaitsemista reilusti. Kaiken kaikkiaan digitaalinen alustatalous tarjoaa freelancereille sekä mahdollisuuksia että haasteita. Vaikka se voi tarjota pääsyn laajemmalle joukolle asiakkaita ja enemmän joustavuutta, se sisältää myös mahdollisuuden työpaikan epävarmuuteen ja kovaan kilpailuun.