Information sources behind cryptocurrency investments - Kinnunen, Valtteri (2023)
Kasvanut kiinnostus kryptovaluutoihin vuoden 2017 kryptovaluuttamarkkinoiden laajojen hinnannousujen myötä on tuonut keskusteluun huolia kryptovaluuttamarkkinoiden volatiliteetistä ja riskeistä. Uudentyyppisenä sijoituskohteena kryptovaluuttoja on tutkittu erityisesti niiden teknisen toiminnallisuuden sekä niihin sijoittavien motivaatioiden näkökulmista. Aiemman tutkimuksen tarkastelun perusteella löydettiin katvealue kryptovaluuttasijoittajien sijoitusten tukena käyttämien tietolähteiden osalta. Tämän pro-gradu tutkielman tavoitteena on tuottaa tietoa siitä, millaisia tietolähteitä kryptovaluuttasijoittajat käyttävät sijoitustensa tukena, ja muuttuuko näiden lähteiden käyttö sijoittajan ensimmäisen ja viimeisimmän sijoituskerran välillä. Tutkielman teoriaosa on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, ja empiirinen osa verkkokyselyn avulla. Tutkielman tulokset osoittavat kryptovaluuttasijoittajien käyttävän useita erilaisia tietolähteitä sijoituksensa tukena. Vaikkakin ensimmäisestä kryptovaluutasta johon sijoittaja päättää sijoittaa kuullaan yleisimmin ystäviltä, perheenjäseniltä tai sosiaalisesta mediasta, käyttävät useimmat sijoittajat näiden lisäksi muitakin tietolähteitä. Sijoittajien käyttämät lähteet eivät muuttuneet merkittävästi ensimmäisen ja viimeisen sijoituksen välillä, sijoittajien käyttämien tietolähteiden määrä pieneni viimeisimmällä sijoituskerralla ensimmäiseen verrattuna. Sijoittajat olivat myös varmempia sijoituksensa tueksi tekemästään taustatyöstä viimeisimmällä sijoituskerralla ensimmäiseen kertaan verrattuna. Tutkielma tarjoaa alustavaa näyttöä niistä tietolähteistä, joita kryptovaluuttasijoittajat käyttävät sijoitustensa tukena. Tästä tiedosta voi olla hyötyä sijoittajalle, joka haluaa tehdä parempaa taustatyötä kryptovaluuttasijoituksensa tueksi.