Jälkihuollon palveluiden työntekijöiden toimintamahdollisuudet nuorten auttamistyössä - Harja, Marja-Leena (2023)
Tutkielman tarkoituksena oli tarkastella, minkälaiset työntekijän sisäiset ja ulkoiset toimintamahdollisuudet vaikuttavat jälkihuollon palveluiden parissa työskentelevien työntekijöiden laadukkaasti tehtävään työhön työntekijöiden näkökulmasta. Tutkielmani aihe on ajankohtainen, yhteiskunnassamme käynnissä olevan lapsi- ja perhepalveluiden kehitystyön vuoksi, jonka yhtenä painopisteenä on ollut kehittää jälkihuollon palveluihin oikeutettujen nuorten palveluja ja sitä koskevaa lainsäädäntöä. Tutkielma on laadullinen tutkimus. Tutkimukseni taustateoriana käytin Amartya Senin (1993) ja Martha Nussbaumin (2011) toimintamahdollisuuksien teoriaa, joka mahdollisti tarkastelemaan jälkihuollon palveluissa työskentelevien työntekijöiden sisäisiä ja ulkoisia toimintamahdollisuuksia ja sitä, miten niiden yhteen kietoutuminen on laadukkaasti toteutettavan auttamistyön edellytys. Aineisto koostui kahden sosiaalityöntekijän ja neljän sosiaaliohjaajan ryhmähaastatteluista. Analysoin aineistoni deduktiivista eli teoriasidonnaista sisällön analyysia hyödyntäen. Aineiston ryhmittelin kahteen ryhmään, joissa tarkasteluni kohdentui sekä työntekijöiden sisäisiin että ulkoisiin toimintamahdollisuuksiin ja niiden vaikutuksiin työntekijöiden laadukkaasti tehtävään nuorten auttamistyöhön. Sisäiset toimintamahdollisuudet koostuivat työntekijöiden professionaalisuuteen liittyvistä sosiaalialan koulutuksista, työ- ja elämän kokemuksista sekä vuorovaikutustaitoihin liittyvistä koulutusten kautta opituista ja kehittyneistä taidoista. Ulkoiset toimintamahdollisuudet koostuivat yhteiskunnan sosiaalisista, taloudellisista ja poliittisista resursseista, jotka joko tukevat tai estävät työntekijöiden sisäisten toimintamahdollisuuksien hyödyntämistä ja käyttöä. Tarkoituksenani oli tuoda esille lastensuojelun jälkihuollon palveluissa toimivien työntekijöiden toimintamahdollisuuksia toimia yhteiskunnan kannalta tärkeässä tehtävässään jälkihuollon palveluiden palveluohjaustyössään.