Tapaustutkimus työkalutuetusta kommunikaatiosta globaalissa ohjelmistokehityksessä - Kauppi, Ville (2023)
Globaalisti hajautettu ulkoistamisen malli on taloudellisesti houkutteleva ja nykyisin varsin tavanomainen toimintamalli ohjelmistokehityksessä. Myös koronapandemia aiheutti osaltaan nopean työelämän murroksen, jossa hajautetun työn määrä kasvoi äkillisesti työtekijöiden ollessa pakotettuja etätyöhön. Globaalin kehitysmallin ongelmat heijastuvat myös ketterien menetelmien käyttöön ja toimintamalli on ketterän kehityksen periaatteiden kanssa epäsopiva erityisesti kommunikaation osalta. Hajautetussa mallissa kommunikaatio nojautuu työkalujen varaan ja oikeilla työkaluilla voidaan välttää tunnistettuja ongelmia. Erityisesti projektinhallinnan työkalut, yhteistyötä tukevat työkalut ja videokonferenssityökalut ovat tärkeitä. Myös ketterän mallin viitekehykset voivat osaltaan auttaa globaalissa kehitysmallissa toimimista. Tutkielman motivaatio tuli organisaation tilanteesta ja koronapandemian aiheuttamasta etätyön murroksesta, jonka vaikutuksesta myös työkalut vaikuttivat kehittyvän nopeasti. Ongelma rajattiin koskemaan työkalutuettua kommunikaatiota globaalin kehityksen kontekstissa, sillä kommunikaation rooli on kriittinen ja aiheesta on kaivattu lisää tutkimustietoa. Tutkielman tavoitteena oli tapaustutkimuksen avulla selvittää, miten globaalisti hajautetun ohjelmistokehitysprojektin Scrum-tiimin työkalutuettu kommunikaatio toimii, kun käytössä on useita työkaluja. Tutkielmassa kerättiin laadullista aineistoa haastattelemalla projektissa toimivia Scrum-tiimin jäseniä, havainnoimalla kehitysprosessin yhteydessä käytyä keskustelua sekä hyödyntämällä työkaluihin arkistoitunutta dataa. Tutkielman tulokset tarjoavat katsauksen globaalisti hajautetun ohjelmistokehitysprojektin Scrum-tiimin prosessiin ja työkalutuettuun kommunikaatioon. Kehitystiimin käyttämät työkalut soveltuivat hyvin toimintamallissa käytettäviksi. Scrumin voidaan nähdä tukevan kehitysprosessia myös kommunikaation osalta. Lisäksi muutamia parannuskohteita löytyi tutkimuksen avulla.