Decorative images' effect on the cognitive load of computer programming learning - Mäkelä, Ella (2023)
Kognitiivinen kuormitusteoria pyrkii kehittämään ohjeistuksia, jotka helpottavat oppimisen aikana koettavaa henkistä kuormitusta. Useita periaatteita on kehitetty kognitiivisen kuormituksen luontaisten, ulkoisten ja hyödyllisten piirteiden hallintaan. Tavat vähentää ulkoista kuormitusta kohdistuvat usein oppimateriaalin ulkonäöllisiin ja rakenteellisiin piirteisiin. Kuvien on todettu joko edistävän tai heikentävän oppimista niiden tarpeellisuuden mukaan. Koristeelliset kuvat motivoivat oppijaa ja tekevät oppimistilanteesta mieluisamman. Tutkimustieto ei kuitenkaan ole samaa mieltä kuvituskuvien vaikutuksesta varsinaiseen oppimiseen. Aikaisempaa tutkimusta kuvituskuvien vaikutuksista ohjelmoinnin oppimiseen ei ole tehty. Tämä tutkimus pyrkii selvittämään, miten asiayhteyteen liittyvät kuvituskuvat vaikuttavat olio-ohjelmoinnin oppimisen kognitiivisen kuormitukseen noviiseilla oppijoilla. Tulokset näyttävät, että kuvituskuvilla ei ole merkityksellistä vaikutusta opiskelijoiden kokemaan kognitiiviseen kuormitukseen. Tutkimuksessa havaittiin keskikokoinen korrelaatio tehtävistä suoriutumisen ja kognitiivisen kuormituksen kanssa. Tulokset osoittavat, että kuvituskuvat eivät vaikuta ohjelmoinnin oppimisen kognitiiviseen kuormitukseen, mutta kuormitukseen pitäisi pyrkiä vaikuttamaan muilla keinoilla, jotka edistävät oppimista. Ohjelmointi on monitahoinen kokonaisuus, jonka oppimateriaalien ja kognitiivisen kuormituksen yhteyttä tulisi tutkia enemmän.