Laadullinen tutkimus tilinpäätösanalyysin käytöstä taloudellisessa yrityskauppatarkastuksessa - Perosvuo, Marianna (2023)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan tilinpäätösanalyysin käyttöä taloudellisessa yrityskauppatarkastuksessa (”FDD”). Yrityskauppatarkastuksella (due diligence, ”DD”) tarkoitetaan kaupan kohteena olevan yrityksen ennakkotarkastusta sen arvon ja riskien määrittämiseksi. Due diligence -prosessin suorittamiselle ei ole säänneltyä tai yleisesti noudatettua menettelytapaa. DD-prosessista ja menetelmistä on verrattain vähän tutkimusta. Tilinpäätösanalyysi puolestaan voidaan liittää yrityksen sidosryhmiä palvelevaan ulkoiseen laskentatoimeen, jonka raporteista tärkein on julkinen tilinpäätös. Sidosryhmät analysoivat tilinpäätöstä päätöksentekotilanteissaan. Tilinpäätösanalyysissa tunnistetaan ja mitataan taloudellisen suorituskyvyn osatekijöitä ja vertaillaan yrityksiä toisiinsa sekä saman yrityksen suoriutumista eri ajankohtina. Myöskään tilinpäätösanalyysin suorittamiseksi ei ole vakiintunutta menetelmää. Tilinpäätöksen sisältöön voivat vaikuttaa sen laatijan tavoitteet ja motiivit, minkä vuoksi muokkaamattoman tilinpäätöksen informaatioarvo käyttäjälle voidaan kyseenalaistaa. Informaatioarvon lisäämiseksi tilinpäätöstietoa onkin tarpeen muokata. Tutkielman tutkimuskysymykset ovat, miten tilinpäätösanalyysia voidaan hyödyntää taloudellisessa yrityskauppatarkastuksessa ja mitä havaintoja tilinpäätösanalyysin keinojen käyttämisestä voidaan tehdä taloudellisen DD-tarkastusten raporteista. Tutkielman teoreettinen viitekehys sisältää tilinpäätöksen tutkimusta, tilinpäätösanalyysia ja due diligence -tarkastusta koskevaa kirjallisuutta. Empiirinen aineisto puolestaan koostuu 20:sta erään konsulttiyrityksen laatimasta taloudellisen DD-tarkastuksen raportista, jotka on analysoitu hyödyntäen laadullista sisällönanalyysia ja teemoittelua. Keskeisin johtopäätös teoriataustasta on, että tilinpäätösanalyysi on tai ainakin sen tulisi olla FDD-tarkastuksessa hyvin keskeinen menetelmä. Empiirisestä aineistosta tehdyt havainnot puolestaan osoittavat, että FDD:ssä todella hyödynnetään tilinpäätösanalyysia. Hyödyntäminen tapahtuu muokkaamalla kohdeyrityksen toimittamia tilinpäätös- ja sisäisen laskennan tietoja ennen käyttökatteen, nettokäyttöpääoman ja nettovelan laskemista.