Economic legacy of the European Youth Olympic Festival in Vuokatti - Heinonen, Riku (2023)
Tämä pro gradu -tutkielma tarkastelee Vuokatissa järjestetyn Euroopan nuorten olympiafestivaalin (EYOF) 2022 taloudellisia vaikutuksia. Suhtautuminen urheilutapahtumien järjestämiseen on ollut suurelta osin positiivista, kun tarkastellaan tapahtumajärjestämisen tuomia hyötyjä. Urheilutapahtuman jälkeensä jättävää ’perintöä’ käytetään usein perusteluna tarvittaville investoinneille tapahtumien järjestämiseen. Kuitenkin kritiikki erityisesti suurten urheilutapahtumien osalta on lisääntynyt viime aikoina. Lisäksi urheilun suurtapahtumat ovat olleet pääasiallisia tutkimuskohteita, ja akateeminen tutkimus pienemmän mittakaavan, urheilutapahtumien taloudellisista vaikutuksista on rajallista. Tutkimus käyttää tapaustutkimuksen metodologiaa ja siinä vastataan kolmeen tutkimuskysymykseen: millaisia suoria talousvaikutuksia EYOF 2022 tuotti; miten järjestäjät arvioivat pandemian sekä Venäjän ja Valko-Venäjän ulossulkemisen vaikuttaneen kisojen taloudelliseen tulokseen; sekä miten järjestäjät arvioivat EYOF 2022 tapahtuman jälkeensä jättämää perintöä? Tutkimuksen aineisto koostuu temaattisesti analysoiduista tapahtuman avainhenkilöiden haastatteluista (n=3), EYOF 2022 tapahtuman loppuraportista sekä järjestäjien aluetaloudellisten vaikutusten selvityksestä. Lisäksi tutkimus hyödyntää Visitory.io:n tuottamaa tilastotietoa matkailun alueellisista tunnusluvuista Sotkamossa. Teoreettisena viitekehyksenä tutkimuksessa käytetään tapahtumien vaikutusmallia (Virkkunen ym., 2015). Tutkimustulokset osoittavat, että vaikka tapahtuman suorat taloudelliset vaikutukset järjestäjille olivat negatiiviset, epäsuorat vaikutukset ja tapahtuman perintö olivat linjassa järjestäjien odotusten kanssa ja osaltaan perustelevat järjestelyihin suunnattuja resursseja. Tutkimus ehdottaa myös kansallisen mallin määrittämistä urheilutapahtumien vaikutusten arvioimiseksi Suomessa, koska olemassa olevien mallien painopiste on ollut pääasiassa kansainvälisten suurten urheilutapahtumien arvioinnissa. Kaiken kaikkiaan tämä tutkimus tarjoaa ajankohtaisen esimerkin urheilutapahtuman taloudellisen vaikuttavuuden arvioinnista ja tarjoaa oivalluksia tapahtumajärjestäjille, päättäjille ja tutkijoille.