Putin tuntuu olevan sokka irti : Venäjän ja Putinin representaatiot Ukrainan kriisissä - Back, Annika (2023)
Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten Venäjää ja Putinia representoidaan YLE:n asiantuntijaartikkeleissa Ukrainan sotaa edeltävällä kriisiytymiskaudella helmikuussa 2022. Tutkimus on luonteeltaan laadullista ja systeemis-funktionaaliseen kieliteoriaan nojaavaa, ja tutkimuksen analyysimenetelmänä toimii tekstintutkimus. Lingvistisen lähestymistavan lisäksi tutkimus hyödyntää käsitteitä ja käsitystä vallasta sekä sen realisoitumisesta tekstin tasolla. Tutkimustavoitteena onkin tekstintutkimuksen kautta päästä käsiksi valtarakenteisiin mediassa ja sen sisältöjen merkityksissä. Tutkimuksen tavoitteena on vastata seuraaviin tutkimuskysymyksiin: 1. Millaisina toimijoina Venäjä ja Vladimir Putin representoidaan Ukrainan kriisiä koskevassa uutisoinnissa? Mikä rooli asiantuntijoilla on representaatioiden luomisessa? 2. Miten nämä representaatiot rakentuvat kielellisesti? Millainen valta toimijoille rakentuu? Tutkimuksen tuloksissa esille nousevat niin Venäjälle kuin Putinille yhteisiä kielellisiä piirteitä, jotka representoivat yritystä ymmärtää toimintaa ja idän logiikkaa. Tapahtumat esitetään myös metaforisesti pehmentämällä ja erilaisten etäännyttämisen keinojen avulla. Putinin representaatioissa korostuvat aktiivinen toimijuus osana ympäristöä, tuntemattomuus ja ennalta-arvaamattomuus. Venäjää puolestaan representoidaan aktiivisena toimijana tunteiden ja halujen kautta, ja tutkimus antaa myös viitteitä siitä, että Venäjällä merkitään indeksisesti muuta toimijaa kuin kokonaista valtiota. Venäjän toiminta esitetään myös tiukemmin rajauksin osana toimintaympäristöään. Asiantuntijoiden rooli aineistossa on muodostaa arvioita tai muuten määritellä toimijoita sekä näiden toimintaa. Aineistossa Putinin representaatioissa korostuu tämän toimijuus ja valta Venäjän representaatioita enemmän.