Resilienssin käsite suomalaisessa turvallisuuskeskustelussa - Hiltunen, Mikko (2023)
Resilienssiin liittyvä keskustelu on lisääntynyt Suomessa viime vuosina, ja käsitettä on käytetty yhä laajemmin ja uusissa yhteyksissä. Kansainvälisesti resilienssi on noussut osaksi turvallisuuskeskustelua erityisesti 9/11-terrori-iskujen jälkimainingeissa. Viimeistään Covid-19-pandemian myötä käsite on tullut myös Suomessa osaksi turvallisuuskeskustelua. Turvallisuuskontekstissa resilienssi-käsitettä on käytetty synonyymina esimerkiksi kriisinkestävyydelle, muutosjoustavuudelle ja joustokestävyydelle. Resilienssi on noussut yhdeksi ratkaisuvaihtoehdoksi vastaamaan keskinäisriippuvaisen ja monimutkaisen yhteiskunnan turvallisuushaasteisiin. Resilienssin ja turvallisuuden suhdetta voidaan kuitenkin pitää monimutkaisena, eikä resilienssin käsite ole täysin vakiintunut turvallisuuskontekstissa. Suomessa resilienssin tutkiminen turvallisuuskontekstissa on ollut vähäistä. Aiempaa tutkimusta siitä, miten resilienssin käsitettä käytetään tai millaisia merkityksiä sille annetaan suomalaisessa turvallisuuskeskustelussa, ei ole. Aihe on siten erityisen relevantti. Tässä tutkimuksessa on tarkoitus selvittää, miten resilienssi ymmärretään suomalaisessa, suurelle yleisölle suunnatussa journalistisessa turvallisuuskeskustelussa. Tutkimusaineisto on kerätty suosituimmilta suomalaisilta uutissivustoilta. Kyseessä on laadullinen tutkimus ja aineistoa analysoidaan aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuksen yhteenvetona voidaan todeta, että resilienssi ymmärretään suomalaisessa turvallisuuskeskustelussa erilaisina yhdistelminä kyvykkyyksiä tai ominaisuuksia, jotka nousevat esiin myös tutkimuksessa ja kirjallisuudessa. Näitä ominaisuuksia ovat ennen kaikkea selviytymis- ja kestokyky sekä sieto- ja joustokyky. Harvemmin käytettyinä myös sopeutumis- ja kehittymiskyky sekä toipumis- ja palautumiskyky liitetään keskustelussa resilienssiin. Resilienssiä käytetään viittaamalla pääsääntöisesti yksilön tai valtion tasoon. Hyvin usein resilienssistä puhutaan yleisellä tasolla, mutta vielä useammin keskustelua käydään johonkin tiettyyn uhkaan tai kriisiin viitaten. Erityisesti resilienssistä puhutaan Covid-19-pandemian ja Ukrainan sodan konteksteissa. Resilienssiä turvallisuuskontekstissa käyttävät pääasiassa asiantuntijat ja poliitikot. Tutkimuksen perusteella voidaan myös todeta, että Suomessa resilienssi-käsitteen käyttämisen frekvenssi turvallisuuskontekstissa on kasvanut 2020-luvulla selvästi.