Keitä kuulla, kun monella on sanottavaa? : kehysanalyysi EU:n metsästrategiaa käsittelevästä uutisoinnista - Laitinen, Vilma (2023)
Metsillä on aina ollut suomalaisessa yhteiskunnassa tärkeä merkitys niin taloudellisesti kuin kulttuurisestikin. Metsien monenlaiset roolit ja mahdollisuudet hyvinvoinnin tuottamisessa ovat korostuneet entisestään ilmastonmuutoksen seurauksena. EU:n uudessa metsästrategiassa keskeiseksi nousevat unionin metsien rooli kestävässä kehityksessä, ilmastonmuutoksen torjunnassa ja siihen sopeutumisessa. Euroopan komission heinäkuussa 2021 julkaisema ”Uusi EU:n metsästrategia 2030” kytkeytyy Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan ja EU:n vuoteen 2030 ulottuvaan biodiversiteettistrategiaan. Maisterintutkielmassani on tarkoituksena selvittää, miten EU:n uutta metsästrategiaa kehystettiin suomalaisessa mediassa sen julkaisuvuonna 2021. Aineistoni koostuu Helsingin Sanomien, Kauppalehden ja Maaseudun Tulevaisuuden uutisartikkeleista. Analyysimenetelmänä sovellan kehysanalyysiä, joka pohjautuu Erving Goffmanin ja Robert Entmanin ajatteluun. Tulkitsemalla median tapaa kehystää informaatiota nähdään, millaisille näkemyksille annetaan mediajulkisuudessa mahdollisuus tulla kuulluksi yhteiskunnallisessa keskustelussa ja siten mahdollisuus vaikuttaa mielipiteiden muodostumiseen. EU:n metsästrategiaa koskevasta uutisoinnista hahmotettiin kolme kehystä, jotka ovat 1) EU on uhka - kehys, 2) metsät ovat vaarassa -kehys ja 3) hallinnollisen kiistan kehys. Aineistossa korostuu politiikan vaikutus, mikä näkyy vastakkainasetteluna ja kiistoina. Kehysten muotoutumiseen vaikuttavat keskustelijoiden erilaiset tavat painottaa kestävän kehityksen osa-alueita ja erilaiset tavat suhtautua metsiin. Laajemmin taustalla vaikuttavat yhteiskunnan muuttuvat arvot. Tutkielma tuottaa tietoa siitä, millaisia näkemyksiä suomalaisessa metsäkeskustelussa vallitsee EU:n metsiin liittyvän ohjauskeinon myötä. Strategiakeskustelu asettuu osaksi metsäkeskustelun jatkumoa ja auttaa tunnistamaan metsäpolitiikan taustalla vaikuttavia arvoja sekä median merkitystä. Keskustelun kiivaus osoittaa metsien olevan monella tavalla arvokkaita. Tutkielman perusteella voidaan todeta, että metsille asetetut moninaiset odotukset ja vaatimukset asettavat ne poliittisen kamppailun kohteeksi.