Rekrytointi liikunta-alan organisaatiossa - Sievänen, Sanni (2023)
Rekrytointi on kriittinen osa organisaatioiden henkilöstöjohtamista, ja osaavan työvoiman löytäminen ja houkutteleminen mahdollistaa organisaatioiden toiminnan sekä luo yrityksille arvokasta kilpailuetua. Monet organisaatiot kamppailevat kuitenkin erilaisten rekrytointihaasteiden kanssa ja eri toimialoilla on pulaa osaajista. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin liikunta-alalla toimivan organisaation rekrytointia. Tarkastelun kohteena olivat organisaation rekrytointiprosessi, rekrytoinnissa kohdatut haasteet, yksilön yhteensopivuus työhön ja organisaatioon sekä rekrytoinnin merkitys organisaatiolle. Tavoitteena oli muodostaa kokonaisvaltainen näkemys organisaation rekrytoinnista. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja empiirinen aineisto kerättiin kahdeksalla teemahaastattelulla tammi-helmikuussa 2023. Haastateltavat olivat kohdeorganisaatiossa työskenteleviä esihenkilöitä ja asiantuntijoita, joiden työnkuvaan kuuluu rekrytointia. Analyysimenetelmänä käytettiin sisällönanalyysiä. Tutkimusraportissa kuvataan kohdeorganisaation rekrytointiprosessi ja peilataan sitä aiempaan kirjallisuuteen. Tutkimuksen aineistosta nousi esille myös useita rekrytoinnin haasteita, joista merkittävimmäksi osoittautui hakijoiden vähyys. Kaikki haastateltavat olivat kohdanneet rekrytointiprosessissa hakijoita, joiden he ajattelivat sopivan työhön ja organisaatioon joko erityisen hyvin tai erityisen huonosti, ja yksilön yhteensopivuutta arvioitiin rekrytointiprosessin aikana. Rekrytoinnin ajateltiin olevan kriittistä organisaation toiminnan ja menestymisen kannalta, ja lisäksi sillä ajateltiin olevan iso merkitys työyhteisön ilmapiirin muodostumisessa. Tutkimus vahvisti ymmärrystä rekrytointiprosessin muodostumisesta organisaatioissa sekä toi näkökulmia rekrytointiin liikunta-alalla. Lisäksi tutkimuksen tulokset tarjoavat kohdeorganisaatiolle tärkeää tietoa rekrytoinnin nykytilanteesta ja rekrytoinnissa ilmenneistä haasteista.