Detection techniques of common malware features : a systematic review - Veini, Tuuli (2023)
Tarkkojen ja vakaiden haittaohjelmatunnistimien luominen on välttämätöntä haittaohjelmien kehittyessä jatkuvasti. Tässä pro gradu -tutkielmassa suoritettiin systemaattinen kirjallisuuskatsaus tyypillisten haittaohjelmapiirteiden tunnistusmenetelmistä. Viime vuosien yleisimpiä haittaohjelmaperheitä tutkittiin ensin niille tyypillisten piirteiden tunnistamiseksi, joista tärkeimpiä olivat API-kutsut ja kommunikaatio komentopalvelimen kanssa. Sen jälkeen suoritettiin systemaattinen katsaus löydettyjen piirteiden perusteella. Analysoitavaksi valittiin 33 artikkelia, jotka oli julkaistu vuosien 2018 ja 2023 välillä. Kaikki käsitellyt artikkelit sovelsivat haittaohjelmien käyttäytymisen tunnistamista ja suurin osa käytti koneoppimista kehittämässään mallissa. Analyysin perusteella tarkkojen ja nopeiden tunnistimien kehittäminen on mahdollista koneoppimismalleilla, ja tunnistettavien piirteiden käsittelyllä voidaan torjua joitain haittaohjelmien käyttämiä väistötaktiikoita. Tutkimus osoitti puutteita laskentaresurssien käytön optimointiin ja analyysiympäristön välttämisen torjumiseen keskittyvässä tutkimuksessa.