fullrecord |
[{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Paakkari, Leena", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Rekola, Raakel", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2023-05-31T07:33:44Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2023-05-31T07:33:44Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2023", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/87336", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Nuoruudessa kehoon liittyv\u00e4t huolet ovat yleisi\u00e4. Kehonkuva on yhteydess\u00e4 nuorten terveyteen ja hyvinvointiin. Kehotyytym\u00e4tt\u00f6myys saattaa esimerkiksi lis\u00e4t\u00e4 nuorten masennusoireilua ja monenlaista riskik\u00e4ytt\u00e4ytymist\u00e4. Lis\u00e4ksi kehonkuva on t\u00e4rke\u00e4 tekij\u00e4 ruokailutottumusten muodostumisen ja sy\u00f6mish\u00e4iri\u00f6iden kehittymisen kannalta. Ruokailutottumusten ja kehonkuvan yhteys on kuitenkin riitt\u00e4m\u00e4tt\u00f6m\u00e4sti tutkittu aihe. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4 suomalaisten nuorten ruokailutottumusten yhteytt\u00e4 kehonkuvaan painoryhmitt\u00e4in.\n\nTutkimuksen aineistona k\u00e4ytettiin WHO-Koululaistutkimuksen vuoden 2018 suomalaisten 9. -luokkalaisten (N=1045) vastauksia. Nuoret luokiteltiin painoindeksin mukaan alipainoisiin, normaalipainoisiin ja ylipainoisiin/lihaviin. Kehonkuvaa arvioitiin Body Investment Scale (BIS)- mittarilla ja ruokailutottumusten osalta tarkasteltiin viiden ruoka-aineen saannin viikoit-taisia frekvenssej\u00e4 sek\u00e4 aamiaisen sy\u00f6nnin ja perheen kanssa yhdess\u00e4 aterioinnin s\u00e4\u00e4nn\u00f6llisyytt\u00e4. Taustatekij\u00f6in\u00e4 k\u00e4ytettiin koulumenestyst\u00e4, koulutusorientaatiota ja perheen varallisuutta. Analyysit tehtiin SPSS 28-ohjelmalla. Analyysimenetelm\u00e4n\u00e4 k\u00e4ytettiin ristiintaulukointia ja bin\u00e4\u00e4rist\u00e4 logistista regressioanalyysia.\n\nPojilla oli parempi kehonkuva kuin tyt\u00f6ill\u00e4. Tyt\u00f6ill\u00e4 paino oli yhteydess\u00e4 kehonkuvaan, siten ett\u00e4 normaalipainoisilla tyt\u00f6ill\u00e4 oli parempi kehonkuva kuin ylipainoisilla ja lihavilla. Pojilla oli ylipainoa ja lihavuutta tytt\u00f6j\u00e4 yleisemmin. Lis\u00e4ksi pojat kuluttivat hedelmi\u00e4 ja vihanneksia v\u00e4hemm\u00e4n ja sokeroituja limsoja ja energiajuomia enemm\u00e4n kuin tyt\u00f6t. S\u00e4\u00e4nn\u00f6llinen perheen kanssa yhdess\u00e4 ateriointi oli puolestaan pojilla yleisemp\u00e4\u00e4. Painoryhmitt\u00e4isiss\u00e4 analyyseiss\u00e4 tilastollisesti merkitsevi\u00e4 tuloksia ruokailutottumusten ja kehonkuvan yhteyksist\u00e4 havaittiin vain normaalipainoisilla. Normaalipainoisilla s\u00e4\u00e4nn\u00f6llinen aamiaisen sy\u00f6minen koulup\u00e4ivin\u00e4 ja s\u00e4\u00e4nn\u00f6llinen perheen yhteinen ateriointi olivat yhteydess\u00e4 my\u00f6nteisemp\u00e4\u00e4n kehonkuvaan. Taustatekij\u00f6ist\u00e4 korkea varallisuus ja hyv\u00e4 koulumenestys olivat yhteydess\u00e4 parempaan kehonkuvaan.\n\nTulosten perusteella nuorten kehonkuvan ja ruokailutottumusten edist\u00e4miseen tulisi panostaa, huomioiden sukupuolten v\u00e4liset erityistarpeet. Huomiota tulisi kiinnitt\u00e4\u00e4 erityisesti ylipainoisten tytt\u00f6jen kehonkuvan edist\u00e4miseen sek\u00e4 poikien terveellisempien ruokailutottumusten edist\u00e4miseen. Lis\u00e4ksi ylipainon ehk\u00e4isyn tulisi olla keskeisess\u00e4 roolissa nuorten terveyden edist\u00e4misess\u00e4. Jatkossa nuorten kehonkuvan ja ruokailutottumusten yhteytt\u00e4 painoryhmitt\u00e4in tulisi tutkia viel\u00e4 lis\u00e4\u00e4 otoksilla, jossa alipainoisten sek\u00e4 ylipainoisten ja lihavien osuudet ovat suurempia. Ruokailutottumusten osalta tulisi tutkia etenkin eri aterioiden s\u00e4\u00e4nn\u00f6llisen sy\u00f6misen ja kehonkuvan yhteytt\u00e4.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2023-05-31T07:33:44Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2023-05-31T07:33:44Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2023", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "73", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": null, "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "9. -luokkalaisten ruokailutottumusten yhteys painoryhmitt\u00e4in kehonkuvaan ; WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia vuodelta 2018", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202305313392", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikunta- ja terveystieteet", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Terveyskasvatus", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Health Education", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.copyright", "value": "\u00a9 The Author(s)", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "copyright", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "50411", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "painoindeksi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruumiinkuva", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruokatottumukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "nuoret", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
|