9. -luokkalaisten ruokailutottumusten yhteys painoryhmittäin kehonkuvaan ; WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia vuodelta 2018

Nuoruudessa kehoon liittyvät huolet ovat yleisiä. Kehonkuva on yhteydessä nuorten terveyteen ja hyvinvointiin. Kehotyytymättömyys saattaa esimerkiksi lisätä nuorten masennusoireilua ja monenlaista riskikäyttäytymistä. Lisäksi kehonkuva on tärkeä tekijä ruokailutottumusten muodostumisen ja syömishäir...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Rekola, Raakel
Other Authors: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikunta- ja terveystieteet, Sport and Health Sciences, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2023
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/87336
_version_ 1828193039513812992
author Rekola, Raakel
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Rekola, Raakel Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Rekola, Raakel Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Rekola, Raakel
datasource_str_mv jyx
description Nuoruudessa kehoon liittyvät huolet ovat yleisiä. Kehonkuva on yhteydessä nuorten terveyteen ja hyvinvointiin. Kehotyytymättömyys saattaa esimerkiksi lisätä nuorten masennusoireilua ja monenlaista riskikäyttäytymistä. Lisäksi kehonkuva on tärkeä tekijä ruokailutottumusten muodostumisen ja syömishäiriöiden kehittymisen kannalta. Ruokailutottumusten ja kehonkuvan yhteys on kuitenkin riittämättömästi tutkittu aihe. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää suomalaisten nuorten ruokailutottumusten yhteyttä kehonkuvaan painoryhmittäin. Tutkimuksen aineistona käytettiin WHO-Koululaistutkimuksen vuoden 2018 suomalaisten 9. -luokkalaisten (N=1045) vastauksia. Nuoret luokiteltiin painoindeksin mukaan alipainoisiin, normaalipainoisiin ja ylipainoisiin/lihaviin. Kehonkuvaa arvioitiin Body Investment Scale (BIS)- mittarilla ja ruokailutottumusten osalta tarkasteltiin viiden ruoka-aineen saannin viikoit-taisia frekvenssejä sekä aamiaisen syönnin ja perheen kanssa yhdessä aterioinnin säännöllisyyttä. Taustatekijöinä käytettiin koulumenestystä, koulutusorientaatiota ja perheen varallisuutta. Analyysit tehtiin SPSS 28-ohjelmalla. Analyysimenetelmänä käytettiin ristiintaulukointia ja binääristä logistista regressioanalyysia. Pojilla oli parempi kehonkuva kuin tytöillä. Tytöillä paino oli yhteydessä kehonkuvaan, siten että normaalipainoisilla tytöillä oli parempi kehonkuva kuin ylipainoisilla ja lihavilla. Pojilla oli ylipainoa ja lihavuutta tyttöjä yleisemmin. Lisäksi pojat kuluttivat hedelmiä ja vihanneksia vähemmän ja sokeroituja limsoja ja energiajuomia enemmän kuin tytöt. Säännöllinen perheen kanssa yhdessä ateriointi oli puolestaan pojilla yleisempää. Painoryhmittäisissä analyyseissä tilastollisesti merkitseviä tuloksia ruokailutottumusten ja kehonkuvan yhteyksistä havaittiin vain normaalipainoisilla. Normaalipainoisilla säännöllinen aamiaisen syöminen koulupäivinä ja säännöllinen perheen yhteinen ateriointi olivat yhteydessä myönteisempään kehonkuvaan. Taustatekijöistä korkea varallisuus ja hyvä koulumenestys olivat yhteydessä parempaan kehonkuvaan. Tulosten perusteella nuorten kehonkuvan ja ruokailutottumusten edistämiseen tulisi panostaa, huomioiden sukupuolten väliset erityistarpeet. Huomiota tulisi kiinnittää erityisesti ylipainoisten tyttöjen kehonkuvan edistämiseen sekä poikien terveellisempien ruokailutottumusten edistämiseen. Lisäksi ylipainon ehkäisyn tulisi olla keskeisessä roolissa nuorten terveyden edistämisessä. Jatkossa nuorten kehonkuvan ja ruokailutottumusten yhteyttä painoryhmittäin tulisi tutkia vielä lisää otoksilla, jossa alipainoisten sekä ylipainoisten ja lihavien osuudet ovat suurempia. Ruokailutottumusten osalta tulisi tutkia etenkin eri aterioiden säännöllisen syömisen ja kehonkuvan yhteyttä.
first_indexed 2024-09-11T08:51:49Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Paakkari, Leena", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Rekola, Raakel", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2023-05-31T07:33:44Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2023-05-31T07:33:44Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2023", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/87336", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Nuoruudessa kehoon liittyv\u00e4t huolet ovat yleisi\u00e4. Kehonkuva on yhteydess\u00e4 nuorten terveyteen ja hyvinvointiin. Kehotyytym\u00e4tt\u00f6myys saattaa esimerkiksi lis\u00e4t\u00e4 nuorten masennusoireilua ja monenlaista riskik\u00e4ytt\u00e4ytymist\u00e4. Lis\u00e4ksi kehonkuva on t\u00e4rke\u00e4 tekij\u00e4 ruokailutottumusten muodostumisen ja sy\u00f6mish\u00e4iri\u00f6iden kehittymisen kannalta. Ruokailutottumusten ja kehonkuvan yhteys on kuitenkin riitt\u00e4m\u00e4tt\u00f6m\u00e4sti tutkittu aihe. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4 suomalaisten nuorten ruokailutottumusten yhteytt\u00e4 kehonkuvaan painoryhmitt\u00e4in.\n\nTutkimuksen aineistona k\u00e4ytettiin WHO-Koululaistutkimuksen vuoden 2018 suomalaisten 9. -luokkalaisten (N=1045) vastauksia. Nuoret luokiteltiin painoindeksin mukaan alipainoisiin, normaalipainoisiin ja ylipainoisiin/lihaviin. Kehonkuvaa arvioitiin Body Investment Scale (BIS)- mittarilla ja ruokailutottumusten osalta tarkasteltiin viiden ruoka-aineen saannin viikoit-taisia frekvenssej\u00e4 sek\u00e4 aamiaisen sy\u00f6nnin ja perheen kanssa yhdess\u00e4 aterioinnin s\u00e4\u00e4nn\u00f6llisyytt\u00e4. Taustatekij\u00f6in\u00e4 k\u00e4ytettiin koulumenestyst\u00e4, koulutusorientaatiota ja perheen varallisuutta. Analyysit tehtiin SPSS 28-ohjelmalla. Analyysimenetelm\u00e4n\u00e4 k\u00e4ytettiin ristiintaulukointia ja bin\u00e4\u00e4rist\u00e4 logistista regressioanalyysia.\n\nPojilla oli parempi kehonkuva kuin tyt\u00f6ill\u00e4. Tyt\u00f6ill\u00e4 paino oli yhteydess\u00e4 kehonkuvaan, siten ett\u00e4 normaalipainoisilla tyt\u00f6ill\u00e4 oli parempi kehonkuva kuin ylipainoisilla ja lihavilla. Pojilla oli ylipainoa ja lihavuutta tytt\u00f6j\u00e4 yleisemmin. Lis\u00e4ksi pojat kuluttivat hedelmi\u00e4 ja vihanneksia v\u00e4hemm\u00e4n ja sokeroituja limsoja ja energiajuomia enemm\u00e4n kuin tyt\u00f6t. S\u00e4\u00e4nn\u00f6llinen perheen kanssa yhdess\u00e4 ateriointi oli puolestaan pojilla yleisemp\u00e4\u00e4. Painoryhmitt\u00e4isiss\u00e4 analyyseiss\u00e4 tilastollisesti merkitsevi\u00e4 tuloksia ruokailutottumusten ja kehonkuvan yhteyksist\u00e4 havaittiin vain normaalipainoisilla. Normaalipainoisilla s\u00e4\u00e4nn\u00f6llinen aamiaisen sy\u00f6minen koulup\u00e4ivin\u00e4 ja s\u00e4\u00e4nn\u00f6llinen perheen yhteinen ateriointi olivat yhteydess\u00e4 my\u00f6nteisemp\u00e4\u00e4n kehonkuvaan. Taustatekij\u00f6ist\u00e4 korkea varallisuus ja hyv\u00e4 koulumenestys olivat yhteydess\u00e4 parempaan kehonkuvaan.\n\nTulosten perusteella nuorten kehonkuvan ja ruokailutottumusten edist\u00e4miseen tulisi panostaa, huomioiden sukupuolten v\u00e4liset erityistarpeet. Huomiota tulisi kiinnitt\u00e4\u00e4 erityisesti ylipainoisten tytt\u00f6jen kehonkuvan edist\u00e4miseen sek\u00e4 poikien terveellisempien ruokailutottumusten edist\u00e4miseen. Lis\u00e4ksi ylipainon ehk\u00e4isyn tulisi olla keskeisess\u00e4 roolissa nuorten terveyden edist\u00e4misess\u00e4. Jatkossa nuorten kehonkuvan ja ruokailutottumusten yhteytt\u00e4 painoryhmitt\u00e4in tulisi tutkia viel\u00e4 lis\u00e4\u00e4 otoksilla, jossa alipainoisten sek\u00e4 ylipainoisten ja lihavien osuudet ovat suurempia. Ruokailutottumusten osalta tulisi tutkia etenkin eri aterioiden s\u00e4\u00e4nn\u00f6llisen sy\u00f6misen ja kehonkuvan yhteytt\u00e4.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2023-05-31T07:33:44Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2023-05-31T07:33:44Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2023", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "73", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": null, "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "9. -luokkalaisten ruokailutottumusten yhteys painoryhmitt\u00e4in kehonkuvaan ; WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia vuodelta 2018", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202305313392", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikunta- ja terveystieteet", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Terveyskasvatus", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Health Education", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.copyright", "value": "\u00a9 The Author(s)", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "copyright", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "50411", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "painoindeksi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruumiinkuva", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruokatottumukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "nuoret", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_87336
language fin
last_indexed 2025-03-31T20:03:21Z
main_date 2023-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2023
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/35f0d277-504b-4d2e-b2cd-a7444ffe8fc9\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-202305313392.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2023
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Rekola, Raakel 9. -luokkalaisten ruokailutottumusten yhteys painoryhmittäin kehonkuvaan ; WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia vuodelta 2018 Terveyskasvatus Health Education 50411 painoindeksi ruumiinkuva ruokatottumukset nuoret
title 9. -luokkalaisten ruokailutottumusten yhteys painoryhmittäin kehonkuvaan ; WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia vuodelta 2018
title_full 9. -luokkalaisten ruokailutottumusten yhteys painoryhmittäin kehonkuvaan ; WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia vuodelta 2018
title_fullStr 9. -luokkalaisten ruokailutottumusten yhteys painoryhmittäin kehonkuvaan ; WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia vuodelta 2018 9. -luokkalaisten ruokailutottumusten yhteys painoryhmittäin kehonkuvaan ; WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia vuodelta 2018
title_full_unstemmed 9. -luokkalaisten ruokailutottumusten yhteys painoryhmittäin kehonkuvaan ; WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia vuodelta 2018 9. -luokkalaisten ruokailutottumusten yhteys painoryhmittäin kehonkuvaan ; WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia vuodelta 2018
title_short 9. -luokkalaisten ruokailutottumusten yhteys painoryhmittäin kehonkuvaan ; WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia vuodelta 2018
title_sort 9 luokkalaisten ruokailutottumusten yhteys painoryhmittäin kehonkuvaan who koululaistutkimuksen tuloksia vuodelta 2018
title_txtP 9. -luokkalaisten ruokailutottumusten yhteys painoryhmittäin kehonkuvaan ; WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia vuodelta 2018
topic Terveyskasvatus Health Education 50411 painoindeksi ruumiinkuva ruokatottumukset nuoret
topic_facet 50411 Health Education Terveyskasvatus nuoret painoindeksi ruokatottumukset ruumiinkuva
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/87336 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202305313392
work_keys_str_mv AT rekolaraakel 9luokkalaistenruokailutottumustenyhteyspainoryhmittäinkehonkuvaanwhokoululaistutkim