Pedagoginen johtaminen suomalaisten kuntien varhaiskasvatusorganisaatioissa - Markkola, Ella; Villanen, Hilla (2023)
Tämän laadullisen tutkimuksen tarkoituksena oli lisätä ymmärrystä varhaiskasvatuksen pedagogisesta johtamisesta eri kokoisissa kunnissa, joissa varhaiskasvatuksen organisaatiorakenteet vaihtelevat. Tavoitteena oli kymmenen asiantuntijahaastattelun avulla selvittää näkemyksiä siitä, miten pedagogista johtamista organisoidaan kunnissa sekä tarkastella, mitkä asiat kuvataan merkityksellisiksi seikoiksi pedagogisen johtamisen toimivuuden kannalta. Varhaiskasvatusorganisaation valmistelu- ja asiantuntijatehtävissä työskentelevät haastateltavat valittiin tutkimukseen maksimaalisella variaatiootteella. Tutkimusaineisto koostui tutkittavien teemahaastatteluista ja aineisto analysoitiin laadullisen tutkimuksen sisällönanalyysia hyödyntäen.