Arvonyhteisluonti ja arvonyhteistuhoaminen matalakoodialustoilla - Torkki, Otto (2023)
Tutkielma käsittelee matalakoodialustojen arvonyhteisluontia ja arvonyhteistuhoamista organisaatiossa. Matalakoodialustat ovat teknologioita, joilla pystytään luomaan sovelluksia, raportteja ja automatisoituja prosesseja ilman ohjelmointikokemusta. Matalakoodialustat luovat palvelun, jossa eri käyttäjät eri organisaation osista käyttävät palvelua tehostaen omia työskentelytapoja. Matalakoodialustoilla tehtävä kehitystyö on uusi ilmiö ja aihetta ei ole tieteellisesti tutkittu. Matalakoodialustat ovat olleet organisaatioiden sisällä lisääntyvässä käytössä. Matalakoodialustat ovat helppokäyttöisiä ja usein kaikilla henkilöillä koko organisaation sisällä on pääsy niihin. Niillä pystytään tuottamaan matalalla työpanoksella työprosesseja helpottavia ratkaisuja. Tässä tutkimuksessa tehdään kirjallisuuskatsaus matalakoodialustoista sekä arvonyhteisluomis- ja arvonyhteistuhoamisteorioista. Arvonluonti ja arvontuhoamisteorioilla luodaan tieteellinen viitekehys tutkimuksen tutkimusosuudelle. Arvonyhteisluontiteoria tutkii, miten arvoa luodaan vuorovaikutussuhteessa toimittajan ja asiakkaan välillä. Arvonyhteisluonnissa arvo luodaan vuorovaikutuksessa eri aktoreiden välillä, joita tämän tutkimuksen sisällä tutkitaan matalakoodialustan kehittäjien ja käyttäjien välillä. Arvonyhteistuhoamisessa on kyse arvon tuhoamisesta vuorovaikutussuhteessa. Tutkimusosuus toteutetaan laadullisina teemahaastatteluina organisaatiolle, joka toimii toimeksiantajana tässä tutkielmassa. Tutkielman tavoitteena on selvittää matalakoodialustojen arvonyhteisluontia ja arvonyhteistuhoamista organisaation sisällä. Tutkimus tullaan toteuttamaan tapaustutkimuksena kohdeorganisaatiolle. Tutkimus hyödyntää teemahaastatteluita ja temaattista analyysimenetelmää. Tutkimuksen keskeisimmät löydökset olivat, että matalakoodialustat yhteisluovat ja yhteistuhoavat arvoa monilla eri tavoin. Matalakoodialustat mahdollistavat organisaation sisällä vuorovaikutusta, jonka lopputulema on joko negatiivinen tai positiivinen. Löydökset tukivat arvonyhteisluontia enemmän kuin arvonyhteistuhoamista matalakoodialustoilla.