Älysopimusten ja lohkoketjujen soveltaminen - Kupiainen, Teemu (2023)
Lohkoketjuteknologia on saanut paljon huomiota viime vuosina johtuen sen lupaamasta mahdollisuudesta hajautettuun sekä turvalliseen toimintaan eri liiketoiminnan aloilla tai sovellettuna kryptovaluutoiksi. Älysopimukset mahdollistavat perinteisten sopimusten ohjelmoinnin ja automaation ennennäkemättömällä tavalla, mutta samaan aikaan varsinaisia todellisen maailman käyttötapauksia lohkoketjuille tai älysopimuksille on ilmestynyt verrattain vähän, jos kyseessä on paradigmaa siirtävä teknologia. Kirjallisuuskatsauksessa selvitettiin millä tavalla lohkoketjuja sekä älysopimuksia on onnistuttu soveltamaan reaalimaailmassa ja onko tällä tavalla kyetty tehostamaan tai parantamaan jo olemassa olevia prosesseja. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena tarkoituksena vastata seuraaviin kysymyksiin: mitä älysopimussovelluksia on olemassa rahakejärjestelmien eli kryptovaluuttojen lisäksi ja miten älysopimuksia voidaan käyttää suljetun lohkoketjuympäristön kuten Ethereumin ulkopuolella. Tutkielmassa saatiin selville, että lohkoketjusovelluksia varsinkin toimitusketjujen hallinnalle oli jo olemassa sekä tämä näyttää olevan yksi lupaavimmista käyttökohteista teknologialle. Suurimmat esteet löytyivät eri lohkoketjujen yhteentoimivuuden, standardoinnin puutteen sekä tiedon siirron osalta. Tiedonsiirtoa luotettavasti ulkomaailmasta lohkoketjuille voidaan pitää suurimpana näistä esteistä. Ennen kuin oraakkeliongelmalle on hyvä ratkaisu, älysopimusten hyödyntäminen reaalimaailmassa on vähintäänkin vaikeaa. Tulokset osoittivat, että älysopimukset ja lohkoketjut teknologiana mahdollistavat liiketoiminnan tehostamista automaatiolla sekä avoimempaa kanssakäymistä eri sidosryhmien välillä. Luottamuspohjaisten järjestelmien korvaaminen älysopimusten luottamuksettomuudella, joka taataan kryptografisesti, mahdollisesti vähentäisi liiketoiminnan kitkaa