Pyöräilyn digitalisaatio ja sen haasteet : digitaalinen doping Zwiftissä - Vepsäläinen, Sanni (2023)
Viime vuosien aikana pyöräilyn digitalisaatio on ottanu isoja askelia eteenpäin virtuaalisten pyöräily-ympäristöjen, erilaisten sensoreiden ja älyvastusten ansiosta. Yksi suosituimmista sovelluksista on Zwift, joka mallintaa perinteistä pyöräilyä älyvastuksen, puettavien teknologioiden ja sovelluksen avulla. Pyöräilyn kattojärjestö UCI on valvonut virallisia virtuaalisessa ympäristössä tapahtuvia pyöräilyn (lyhyesti virtuaalinen pyöräily) maailmanmestaruuskisoja Zwiftissä, mutta samalla uudenlaiset dopingin keinot ovat nousseet pinnalle. Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella kirjallisuuskatsauksen keinoin, millaisia uudenlaisia dopingin keinoja pyöräilyn digitalisaatio on avannut. Tutkielmassa käydään myös läpi digitaalista dopingia monitoroinnin menetelmiä, sekä digitaalisesti dopingista määrättäviä sanktioita.