Korkeakoulujen opiskelijavalinnan valintatavan yhteys opintoihin sitoutumiseen - Aula, Essi (2023)
Korkeakoulujen opiskelijavalinnat uudistuivat vuosina 2018–2020 merkittävästi. Opiskelijavalintauudistuksen päätavoitteina on ollut sujuvoittaa korkeakoulutukseen siirtymistä ja vähentää ei-toivottujen välivuosien määrää lisäämällä muun muassa valintaa ylioppilastodistuksen avulla. Opiskelijavalintauudistuksen seurantatutkimuksen loppuraportin mukaan yhä useampi hyväksytty ja paikan vastaanottanut hakee uutta opiskelupaikkaa seuraavana vuonna. Ovatko todistusvalinnalla valitut opiskelijat yhtä sitoutuneita opintoihin kuin valintakokeella valitut? Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia yliopiston opiskelijavalintojen valintatavan yhteyttä opintoihin sitoutumiseen. Tämä tutkimuksen tutkimustavaksi valikoitui kuvaileva, kvantitatiivinen tutkimus. Aineisto kerättiin kyselylomakkeen avulla tammikuussa 2023. Kohderyhmänä tutkimuksessa oli Aalto-yliopiston kauppatieteiden kandidaattiohjelman ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat, joista kyselyyn vastasi 91 henkilöä. Aineiston analysoinnissa hyödynnettiin SPSS-ohjelmaa sekä Exceliä. Analyysimenetelmänä käytettiin erityisesti ristiintaulukointia ja khiin neliö -testiä. Ristiintaulukoinnin tuloksia tarkastellessa vaikutti siltä, että valintakokeella valitut opiskelijat kokivat opintonsa mielekkäimmiksi ja olivat tyytyväisempiä opintoihinsa kuin todistusvalinnalla valitut opiskelijat. Khiin neliö -testin perusteella kuitenkin huomattiin, ettei ryhmien välillä ollut tilastollisesti merkitsevää eroa. Tutkimustulosten perusteella ei voida yleistää, että valintakokeella valitut opiskelijat olisivat sitoutuneempia opintoihinsa verrattuna todistusvalinnalla valittuihin, mutta aihetta on tärkeää tutkia myös tulevaisuudessa.