Communication in the sky : analysis of the Finnish transport and communications agency’s aviation regulations 2022 - Halonen, Janina (2023)
Turvallisen ilmailun perustana on selkeä kommunikaatio. Tämä käy ilmi siitä, että jopa 70 prosentissa ilmailuonnettomuuksista kommunikaatioon ja kielenkäyttöön liittyvät ongelmat ovat merkittävimpien tekijöiden joukossa. Vähentääkseen näitä onnettomuuksia ilmailuala panostaa erityisesti kolmeen periaatteeseen: puheen selkeyteen, hyvään kielitaitoon sekä ilmailun radiofraseologiaan. Näitä silmällä pitäen on laadittu kansainvälisiä säädöksiä, joiden testaamista ja toteutumista Suomessa valvoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Tämä tutkielma keskittyy tarkastelemaan Traficomin vuoden 2022 alussa päivittämiä ilmailusäädöksiä kahden lento-onnettomuuden valossa, joissa kommunikaatioon ja kielenkäyttöön liittyvät ongelmat olivat keskiössä. Kyseessä on Quincyn lentokenttäonnettomuus vuonna 1996 sekä maailmankuulu Teneriffan turma vuonna 1977. Tavoitteena on selvittää, kuinka Traficom on ottanut turmien kommunikaatio-ongelmat huomioon nykyisissä säädöksissään, sillä ilmailualan tärkein tavoite on jatkuvasti lisätä ilmailun turvallisuutta ja oppia menneisyyden virheistä. Lisäksi, koska Suomen ilmailuturvallisuuden voidaan katsoa olevan huipputasoa, tutkielma pyrkii nostamaan esille mitä annettavaa juuri Suomella on ilmailumaana. Tutkielma esittää kahden lentoturman kommunikaatioon ja kielenkäyttöön liittyvät ongelmat sekä etsii yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia niiden ja Traficomin säädösten välillä. Kaikki data koostuu dokumenteista, jotka ovat internetissä ilmaiseksi saatavilla. Analyysi on tuotettu laadullisen sisällönanalyysin menetelmin, jonka avulla säädöksistä voitiin erotella neljä ongelmakategoriaa: virheet ilmailun radiopuhelinfraseologian käytössä, puutteellinen kielitaito, häiriöt radiopuhelinliikenteessä sekä epäselkeyden tai aksentin johdosta aiheutuneet väärinymmärrykset. Jokaista kategoriaa on liitetty ilmentämään otteita Traficomin säädöksistä tukemaan analyysiä.