GDPR:n valvominen, kirjallisuuskatsaus - Leinonen, Lauri (2023)
Yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) on kattava kehys tietosuojalle ja yksityisyydelle Euroopan Unionissa. GDPR asettaa rekisterinpitäjille ja tietojenkäsittelijöille velvoitteita henkilötietojen suojaamisen ja käsittelyn osalta. GDPR:n tehokas täytäntöönpano on ratkaisevan tärkeää, jotta voidaan varmistaa, että velvoitteita noudatetaan ja yksilöiden yksityisyyden oikeuksia suojataan. Tässä artikkelissa tarkastellaan GDPR-valvonnan tehokkuutta keskittyen sääntely-ympäristöön, täytäntöönpanomekanismeihin sekä täytäntöönpanotoimien tuloksiin. Tutkimuksessa huomataan, että GDPR-täytäntöönpanoympäristö on monimutkainen ja hajanainen. GDPR:n tavoitteena on kuitenkin varmistaa yhdenmukaistettu lähestymistapa täytäntöönpanoon kaikkialla EU:ssa. GDPR:n mukaiset täytäntöönpanomekanismit ovat laajat, mukaan lukien seuraamukset, sakot ja korjaavat toimenpiteet, ja niitä voidaan soveltaa joustavasti rikkomuksen vakavuudesta riippuen. Tutkimuksessa tarkastellaan myös GDPR-valvontatoimien haasteita, mukaan lukien GDPR:n monimutkaisuudesta ja epäselkeydestä johtuvat haasteet, geopoliittiset haasteet ja uusien teknologioiden tuomat haasteet. Vaikka täytäntöönpanotoimien ja määrättyjen sakkojen määrä on lisääntynyt GDPR:n voimaantulon jälkeen, saavutettu vaatimustenmukaisuuden taso on edelleen epäselvä. GDPR:ään liittyvien valitusten ja tietoloukkausten suuri määrä viittaa siihen, että GDPR:n tehokkaan noudattamisen varmistamiseksi tarvitaan enemmän työtä. Raportissa todetaan, että GDPR-valvonnan tehokkuus riippuu useista tekijöistä, kuten tietosuojaviranomaisten yhteistyöstä, resurssien saatavuudesta ja laadusta, rekisterinpitäjien halukkuudesta noudattaa GDPR:ää sekä tietoisuuden ja ymmärryksen määrästä asetuksen suhteen. Tehokas GDPR-valvonta edellyttää rekisterinpitäjien, yksityishenkilöiden ja tietosuojaviranomaisten välistä yhteistyötä, jolla lisätään tietoisuutta ja ymmärrystä asetuksesta, varmistetaan tehokas asetuksen noudattaminen ja suojellaan yksilöiden yksityisyyttä koskevia oikeuksia