Windows technical hardening against the most prevalent threats - Numminen, Aleksanteri (2023)
Tutkielmassa selvitettiin tärkeimpiä Windowsin suojausmenetelmiä kaikkein yleisimpiä kyberuhkia vastaan. Tavoitteena oli tunnistaa tämän hetken tärkeimmät ja yleisimmät kyberuhat ja löytää sopivat Windowsin tietoturvakontrollit vastaamaan näihin uhkiin. Tutkimuskysymyksiksi asetettiin ”Mitä ovat tämän hetken yleisimmät kyberuhkien käyttämät taktiikat?” ja ”Mitä ovat tärkeimmät tietoturvakontrollit Windowsissa yleisimpiä uhkia vastaan suojautuessa?”. Tutkimus toteutettiin konstruktiivisena tutkimuksena. Tutkimuksen ongelma on se, että organisaatiot eivät tiedä, mihin Windowsin suojausmekanismeihin tulisi keskittää resurssit. Lopputuloksena konstruktiivisella tutkimuksella on kehittää lista suojausmekanismeista, joihin resurssit tulisi keskittää suojautuakseen yleisimmiltä kyberuhilta. Viitekehyksenä tutkielmassa käytettiin laajalti käytettyä ja tunnettua MITRE ATT&CK Enterprise matriisia, joka sisältää kattavan listan kyberuhkatoimijoiden käyttämistä tekniikoista ja tekniikoiden yläkategorioista eli taktiikoista. MITRE ATT&CK viitekehys käytiin läpi syvällisemmin omassa teorialuvussaan. Tämän hetken yleisempien uhkien analyysissä valittiin kolme tunnettua viime aikoina laadittua raporttia tämän hetken kyberuhkakuvista. Raporteista pystyttiin tunnistamaan yleisimmin käytetyt MITRE ATT&CK taktiikat, joista yhteensä kuuteen kaikki raportit viittasivat: Initial Access, Execution, Credential Access, Lateral Movement, Command and Control ja Impact. Nämä kuusi valittiin jatkoanalyysiin. Myös Windowsin tekninen tietoturva käytiin läpi omana lukunaan, jonka perusteella pystyttiin valita sopivia tietoturvakontrolleja. Kuutta yleisimmin käytettyä taktiikkaa käytiin läpi tekniikoidensa puolesta sisältöluvussa. Jokaiselle tekniikalle pyrittiin löytämään sopiva tietoturvakontrolli Windowsissa. Tutkimuksen lopputuloksena tärkeimmät tietoturvaominaisuudet, jotka kattavat mahdollisimman monta tekniikkaa valituista taktiikoista, ovat Windowsin palomuuri, Windows Defender virustorjunta, sovellusten suorituksen rajoittaminen AppLocker tai Windows Defender Application Control -ominaisuuksilla, käyttöoikeuksien rajaaminen ja Attack Surface Reduction -säännöstö.