Informaatiokuplien yhteiskunnallisia seurauksia Euroopassa ja Yhdysvalloissa - Viertorinne, Vilma (2023)
Informaatiokuplat ovat voimakkaasti yleistynyt ilmiö viime vuosina digitalisaation ja informaation lisääntymisen seurauksena. Ne vaikuttavat esimerkiksi käyttäjien ajattelu- ja toimintatapoihin sekä politiikkaan, kun algoritmit jakavat käyttäjiä erilaisiin kupliin. Informaatiokuplia on alettu tutkia ja havaita varsinkin vuoden 2016 jälkeen, kun Venäjä vaikutti algoritmeilla Yhdysvaltain presidentin- ja Brexit-vaaleihin. Vaikka informaatiokuplia on tutkittu paljon, niiden seurauksia ei ole juurikaan tutkittu eri puolilla maailmaa. Tässä opinnäytetyössä tutkittiin informaatiokuplien seurauksia eri yhteiskunnissa. Yhteiskunnat ovat Yhdysvallat ja Eurooppa mukaan lukien Venäjä. Muut yhteiskunnat jouduttiin jättämään tutkielman ulkopuolelle liian vähäisen tutkimusmäärän takia. Tutkielmassa havaittiin, että informaatiokuplat johtavat esimerkiksi tiedon epätasaiseen jakautumiseen ja vaikuttamiseen, vaalivaikuttamisen onnistumiseen, valtiolliseen hallintaan ja vaikuttamiseen sekä lainsäädäntötoimiin. Tutkielmassa käytettiin menetelmänä kirjallisuuskatsausta, ja se tehtiin pääasiassa englanninkielistä materiaalia käyttäen. Lähteet olivat pääosin luotettavia ja vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita.