Monikansallisten ERP-projektien haasteet - Ylimartimo, Lauri (2023)
ERP-projekteja on tutkittu monelta eri kantilta viimeisten 20 vuoden aikana. Näiden projektien monikansallinen elementti ei ole kuitenkaan saanut osakseen sen ansaitsemaa huomiota, vaikka useissa projekteissa on monien kansallisuuksien edustajia, sekä projekteja toteutetaan useiden mantereiden välillä. Tässä tutkielmassa tarkastellaan monikansallisten ERP-projektien kohtaamia haasteita, sekä tarkastellaan millaisia erityispiirteitä näillä projekteilla on verrattuna kansallisiin ERP-projekteihin. Tutkielman teoriaosuudessa tutustutaan aluksi ERP-järjestelmien ja ERP-projektien historiaan ja taustaan, jonka jälkeen siirrytään tarkastelemaan varsinaisia projekteja. Ensin tarkastellaan kansallisiin ERP-projekteihin ja monikansallisiin IT-projekteihin pohjautuvaa kirjallisuutta, jonka jälkeen sitä verrataan monikansallisissa ERP-projekteissa kohdattuihin haasteisiin sekä kriittisiin menestystekijöihin. Teoriaosuuden perusteella luotiin pohja tutkimuksen empiiriselle osuudelle, joka toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena. Tutkielmassa haastateltiin kuutta henkilöä, joilla oli kokemusta monikansallisista ERP-projekteista. Haastatteluiden avulla tunnistettiin monikansallisissa ERP-projekteissa kohdattuja haasteita, jonka jälkeen tunnistettuja haasteita vertailtiin aikaisempaan kirjallisuuteen. Tutkielman lopussa tarkastellaan tunnistettujen haasteiden keskinäisiä suhteita, sekä monikansallisten elementtien vaikutusta niihin.