Televisual representation of James Butler “Wild Bill” Hickock on HBO’s Deadwood - Petman, Johannes (2023)
James Butler Hickok oli 1800-luvulla elänyt kuuluisa yhdysvaltalainen seriffi ja sotasankari. Hickokin suosio historiallisena hahmona on jatkunut vuosikymmeniä hänen kuolemastaan nykypäivään asti. Hänen suosionsa ulottuu myös fiktiivisiin tuotoksiin, ja häntä esittäviä hahmoja onkin vuosia esiintynyt useissa romaaneissa, elokuvissa, TV-sarjoissa ja sarjakuvissa. Yksi tällainen tuotos oli vuonna 2004 julkaistu Deadwood-TV-sarja. Hickokin hahmo esiintyy sarjan neljässä ensimmäisessä jaksossa ja sillä on merkittävä rooli sarjan juonessa. Tässä tutkielmassa analysoidaan, miten James Butler Hickokin hahmoa representoidaan Deadwood-sarjassa. Tutkimus pohjautuu aiempaan kirjallisuuteen televisuaalisten hahmojen kirjoittamisesta ja analysoinnista. Tämän lisäksi tutkielma hyödyntää ja tuo esille aiempaa tutkimusta sekä Hickokista että Deadwood-sarjasta. Tutkielman analyysiosiossa tarkastellaan Hickokin TV-hahmon eri piirteitä (luonteenpiirteet/tavat, ulkonäkö, suhteet toisiin hahmoihin ja ympäristö) ja sitä, miten (jos mitenkään) ne vertautuvat historiankirjoituksen kuvauksiin oikeasta Hickokista. Vertailuaineistona käytetään kolmea merkittävää Hickokia käsittelevää teosta. Analyysin perusteella voidaan todeta, että Deadwood-sarjassa esiintyvä James Butler Hickok on monella tasolla samanlainen hahmo kuin historiankirjoituksessa kuvailtu Hickok. Deadwoodin Hickokin luonteenpiirteillä, tavoilla, ulkonäöllä, suhteilla ja ympäristöllä on hyvin vahva samanlaisuus siihen, miten häntä kuvataan lähdekirjallisuudessa. Eniten eroja löytyi Hickokin ihmissuhteista sarjan ja kirjallisuuden välillä. Aiempaa tutkimusta Hickokin televisuaalisesta hahmosta ja sen representaatiosta ei juurikaan ole. Tutkielma siis kontribuoi omalta osaltaan Yhdysvaltojen (populaarikulttuuri)historian tutkimukseen ja erityisesti historiallisten tv-sarjojen, kuten Deadwood, tutkimukseen.