Kestäviä elämäntapoja tukeva karttapalvelu keinona laajentaa käsityksiä kiertotaloudesta sekä kannustaa kestävään käyttäytymiseen - Laine, Sanni (2023)
Nykyinen planeettamme kustannuksella tapahtuva resurssien ylikulutus ei voi jatkua, sillä se ei yksinkertaisesti ole kestävää. Mikäli myös tulevien sukupolvien elämä halutaan turvata, tarvitaan laajoja rakenteellisia muutoksia kohti ympäristöllisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävämpiä toimintatapoja. Kestävään kiertotalouteen siirtyminen voidaan nähdä keskeisenä keinona tällaisten muutosten mahdollistamiseen, mutta tämän onnistuminen vaatii ymmärrystä kiertotaloudesta sekä sen mahdollisuuksista. Sitä kuinka ihmiset käsittävät kiertotalouden ja ottavat käyttöönsä sen mukaiset palvelut ja tavat toimia ei ole tutkittu tarpeeksi. Tässä pro gradu -tutkielmassa pyritään vastaamaan tähän tutkimusaukkoon ja selvittämään voiko Jyväskylän kaupungin lanseeraaman digitaalisen karttapalvelun kestävä elämäntapa -osion käyttö toimia keinona lisätä tietoa kiertotaloudesta, laajentaa käsityksiä sekä kannustaa kestävään käyttäytymiseen. Tarkastelun kohteena on myös kartoittaa näihin vaikuttavia kriittisiä tekijöitä. Tutkielma positioituu ihmisen ja teknologian vuorovaikutustutkimuksen kentälle, sillä kyseessä on muutoksen tarkastelu teknologiavuorovaikutuksen yhteydessä. Tutkimus toteutettiin sekamenetelmällä ja data kerättiin kahden kyselylomakkeen avulla ennen ja jälkeen karttapalvelun käytön. Tutkimukseen osallistui yhteensä 24 henkilöä. Tutkimuksessa saatiin selville, että kestävä elämäntapa -osiolla voi olla potentiaalia laajentaa käsityksiä kiertotaloudesta erityisesti lisäämällä ymmärrystä palvelunäkökulmasta, sillä karttapalvelu painottuu erilaisten kiertotalouden mukaisten palveluiden näyttämiseen. Karttapalvelulla todettiin myös olevan potentiaalia kestävämpään käyttäytymiseen kannustamisessa, mutta näyttöä saatiin lähinnä kiertotaloutta jo ennalta tuntevien sekä siihen positiivisesti suhtautuvien näkökulmasta. Karttapalvelun ei havaittu lisäävän kiertotalouden mukaisten palveluiden käyttömääriä eikä muuttavan käyttäytymistä tämän lyhyen tutkimusjakson aikana. Jatkotutkimusaiheiksi tutkielmassa nousivat erityisesti karttapalvelun käytön pitkittäistutkimus sekä validoidun mittariston luominen kiertotalouden asenteille ja kiertotalouden käsityksille, joiden kautta olisi mahdollista laajentaa tutkimuskenttää yhä edelleen ja tätä kautta auttaa siirtymässä kohti kestävän kiertotalouden mukaista tulevaisuutta. Tutkielma toteutettiin osana Jyväskylän kaupungin käyttäjälähtöiset kokeilut -osahanketta, joka on osa laajempaa kansallista Circwaste-hanketta.