Yritysvastuullisuus markkinasykleissä : ESG-pisteytys osaketuottoa ennakoivana tekijänä Yhdysvaltain osakemarkkinoilla - Pitkänen, Aino (2023)
Kasvava uhka ilmastonmuutoksesta on lisännyt globaalia sitoutumista ilmastonmuutoksen torjuntaan, ja myös rahoitusmarkkinoilla on keskeinen asema ilmastotavoitteiden saavuttamisessa suuntaamalla investoinnit vastuullisempiin yrityksiin. Kuitenkin sijoittajia sekä tutkijoita on 1970-luvulta lähtien vaivannut kysymys siitä, johtaako vastuullisten yritysten valikoiminen sijoitusportfolioon alhaisempaan taloudelliseen tuottoon, eikä asiasta ole vielä yksimielisyyttä. Tässä tutkielmassa on tarkasteltu yritysvastuullisuuden ja osakkeen tuoton välistä yhteyttä Yhdysvaltain osakemarkkinoilla tammikuusta 2017 kesäkuuhun 2022. Tutkielma pyrkii täydentämään aiempaa kirjallisuutta arvioimalla yritysvastuullisuutta osaketuottoa ennakoivana tekijänä paitsi yli ajan, myös erilaisia markkinaympäristöjä kuvastavilla kapeammilla tarkastelujaksoilla. Empiirinen tarkastelu on toteutettu lineaarisella regressioanalyysilla, soveltaen yhteensä kahdeksaa toisistaan hieman poikkeavaa fundamentaalia monifaktorimallia sekä hyödyntäen yritysvastuullisuuden mittarina ESG- pisteytystä. Koko tarkastelujaksolla korkeampien ESG-pisteytysten yritykset ovat tyypillisesti tuottaneet tarkastelujakson alkuun nähden enemmän ja säilyttäneet arvonsa kriisiaikoina paremmin kuin matalampien ESG-pisteytysten yritykset. Regressioanalyysien tulokset yritysvastuullisuuden ja osaketuoton välisestä suhteesta vaihtelevat käytetystä mallista ja tarkastelujaksosta riippuen. Tulokset kuitenkin osoittavat ESG-pisteytyksen ja osakkeen hinnan suhteen olevan maltillinen, lähes olematon, mutta tarkastelujaksosta riippuen positiivinen, neutraali tai negatiivinen.