Countering misinformation in the public sector - Kallio, Viktoria; Uotila, Hilla (2023)
Misinformaatio on merkittävä haaste tehokkaalle julkisen sektorin viestinnälle, sillä se heikentää ihmisten luottamusta instituutioihin ja organisaatioihin ja voi näin vaarantaa yhteiskunnan yleiset toiminnot (Lee, Moore, & Hancock, 2023). Misinformaatiolla tarkoitetaan tapauksia, joissa valheellista tietoa jaetaan, mutta tiedon jakajan tarkoitus ei ole vahingoittaa, vaan hän tekee sen tiedostamattaan (Wardle, 2018, 3). Vaikka aiheesta on tehty aiempaa tutkimusta, täydentävää tutkimusta tarvitaan, jotta viranomaiset pystyvät paremmin torjumaan kohtaamaansa väärää tietoa. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, minkälainen ilmiö misinformaatio on julkisen sektorin viestinnän kontekstissa, ja siinä keskitytään erityisesti yhteiskunnan ja kansalaisten väliseen viestintään. Tämä laadullinen tapaustutkimus hyödyntää kansalaisten lausuntoja, jotka koskevat uutta digitaalisen identiteetin lainsäädäntöä Suomessa. Tarkoituksena on (1) selvittää, ilmeneekö kansalaisten lausunnoissa misinformaatiota ja (2) tunnistaa teemoja, joita kansalaiset liittävät lausuntoihinsa. Tutkimus omaksuu tulkinnallisen lähestymistavan ja hyödyntää induktiivis-deduktiivista temaattista analyysiä.