Configural and metric invariance of the teacher classroom behavioral climate scale across Finland and Greece - Pelkonen, Emmi (2023)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella suomalaiseen työrauhatutkimukseen kehitetyn opettajan arviota luokan työrauhasta mittaavan mittarin faktorirakenteen ja -latausten invarianssia Suomen ja Kreikan aineistojen välillä konfirmatorista faktorimallinnusta hyödyntäen. Mittaria on käytetty useissa Euroopan maissa, mutta mittarin faktorimallin invarianssia eri ryhmien välillä ei ole tarkasteltu aikaisemmin. Mittausinvarianssin tutkiminen osana mittarin rakennevaliditeettia on tärkeää, jotta voidaan varmistua siitä, että tutkittava ilmiö on samanlainen eri konteksteissa. Suomen aineisto on ProKoulu-tutkimuksen alkumittausaineistosta vuodelta 2013 ja Kreikan aineisto taas Erasmus SWPBS -hankkeen alkumittauksesta vuodelta 2019. Tämän tutkimuksen data koostui 694 opettajan työrauha-arviosta 70 eri peruskoulusta Suomesta ja 269 arviosta 30 eri peruskoulusta Kreikasta. Analyyseissä käytettiin Mplus version 8-tilasto-ohjelmaa. Ensin työrauhan teoriaan perustuvan nelifaktorimallin sopivuus testattiin maakohtaisesti. Sitten tehtiin moniryhmämallinnus faktorirakenteen invarianssin testaamiseksi. Lopuksi moniryhmämallissa faktorilataukset asetettiin invarianteiksi maiden välillä. Tutkimuksen tulokset tukevat opettajan luokan työrauhamittarin teoriaan perustuva nelifaktorirakenteen sopimista Suomen ja Kreikan otoksiin. Tulosten perusteella voidaan sanoa mittarin faktorirakenteen ja muuttujien faktorilatausten olevan invariantteja maiden välillä. Tulokset antavat positiivisen kuvan teoriaan perustuvan työrauhamallin toimivuudesta ja sen yleistettävyydestä Suomen ja Kreikan välillä.