Musiikkiterapian mahdollisuudet lasten ja nuorten akuutin ja pitkittyneen kivun hoidossa : toimintatutkimus HUSin Lasten kipukeskuksessa - Keränen, Reetta (2023)
Lapsuudessa koettu hoitamaton, tunnistamaton ja huonosti hallittu kipu voi aiheuttaa aikuisikään asti kestäviä negatiivisia seurauksia, kuten kivun kroonistumista, toimintakyvyn laskua ja stressiä. Suomessakin on 2000-luvun aikana noussut tarve kehittää lasten ja nuorten kivun hoitoa. Perinteisesti lääkkeetön kivunhoito on tarkoittanut muun muassa psykologisia ja fysioterapeuttisia menetelmiä, mutta tutkimustieto tukee myös musiikin ja musiikkiterapian käyttöä. HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan Uudessa lastensairaalassa toimii Lasten kipukeskus, joka hoitaa akuuttia ja pitkittynyttä kipua, palliatiivisessa hoidossa olevien potilaiden kipua ja tarjoaa valtakunnallista konsultaatiota. Musiikkiterapia on osa keskuksen tarjoamaa moniammatillista hoitoa.