Osallistavan tavoitejohtamisen vaikutus strategian toimeenpanon edellytyksiin ja työsuoriutumiseen : kokemuksia OKR-mallin käyttöönotosta julkisen sektorin organisaatiossa - Sampolahti-Hänninen, Heli (2023)
Organisaatioiden on vastattava asiakkaiden ja yhteiskunnan kasvaviin vaatimuksiin yhä rajallisemmilla resursseilla nopeasti muuttuvassa maailmassa, mikä edellyttää jatkuvaa kehittymistä ja tuloksellisuuden arviointia. Nämä pyrkimykset ovat erityisen tärkeitä julkisessa hallinnossa, koska julkinen sektori on merkittävä aineellisten, taloudellisten, inhimillisten ja informatiivisten resurssien kuluttaja. Organisaation kehittyminen lähtee liikkeelle visiosta ja strategiasta, mutta erityisesti strategian toimeenpano on osoittautunut suureksi haasteeksi eikä syitä toimeenpanon epäonnistumisen yleisyyteen tiedetä. Systemaattinen tulosten seuranta on tärkeä keino strategian toimeenpanon edistämiseksi, sillä se auttaa muuttamaan strategiset tavoitteet operatiivisiksi toimiksi syy-seuraussuhteiden kautta. Myös keskittyminen yhteistyöhön voi olla toimiva lähestymistapa strategian toimeenpanoon. Tutkimuksella pyrittiin vastaamaan strategian toimeenpanon haasteeseen tutkimalla sitä, voidaanko OKR-tavoitejohtamisjärjestelmän keskeisillä elementeillä, tavoitteisiin ja tuloksiin liittyvällä laaja-alaisella osallisuudella ja tulosten hyödyntämisellä, edistää strategian toimeenpanoa ja hyvää työsuoriutumista. OKR on strategian toimeenpanossa auttava johtamisjärjestelmä ja kokonaisuuden kehittämisen työkalu. Aineisto kerättiin lähettämällä kyselylomake julkisen sektorin organisaatiossa 794 OKR-tavoitejohtamismallin pilottiin osallistuneelle organisaation jäsenelle. Vastausprosentti oli 32. Kyselylomake sisälsi vakioituja kysymyksiä ja vastausvaihtoehtoja, ja aineisto analysoitiin faktorianalyysin ja varianssianalyysin avulla. Tavoitteisiin ja tuloksiin liittyvän osallisuuden ja tulosten hyödyntämisen lisääntymisellä havaittiin positiivinen yhteys strategian toimeenpanon onnistumisen edellytyksiin ja itsearvioituun työsuoriutumiseen. Tavoitteisiin ja tuloksiin liittyvällä osallisuudella oli erityisen vahva yhteys tavoitteisiin sitoutumiseen ja tuloksista oppimiseen. Tulosten hyödyntämisen lisääntymisellä taas oli erityisen vahva yhteys työmotivaatioon, tuloksista oppimiseen ja tuottavuuteen. Vaikka tutkimuksen tulokset ovat lupaavia, aihe vaatii lisätutkimusta.