Uutuuden ja tyypillisyyden vaikutus verkkosivustotyyppien esteettiseen miellyttävyyteen - Kotkajuuri, Jemina (2023)
Esteettisen miellyttävyyden on osoitettu olevan tärkeä osa verkkosivustoihin liittyvää arviointia, minkä takia se on nykyään keskeisessä roolissa HCI-alan tutkimuksessa ja suunnittelutyössä. Esteettisesti miellyttävien verkkosivustojen luomisessa auttaa universaalien suunnitteluperiaatteiden hyödyntäminen. Yksi tunnettu suunnitteluperiaate on MAYA-periaate (“most advanced, yet acceptable”), jossa painotetaan sekä uutuuden että tyypillisyyden merkitystä esteettisessä miellyttävyydessä. MAYA-periaatteen pääajatus uutuuden ja tyypillisyyden tärkeydestä on osoitettu eri tutkimuksissa, mutta ei ole täysin selvää, vaikuttavatko erilaiset kontekstit siihen, suosivatko ihmiset toista muuttujaa enemmän kuin toista. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin uutuuden ja tyypillisyyden merkitystä eri verkkosivustotyypeissä. Tutkimuksen osallistujat (N = 108) arvioivat verkkokyselyn kautta kuuden kaupallisen verkkosivuston ja kuuden palveluverkkosivuston uutuutta, tyypillisyyttä ja esteettistä miellyttävyyttä. Tuloksien perusteella sekä uutuus että tyypillisyys olivat yhteydessä esteettiseen miellyttävyyteen, mikä tukee MAYA-periaatetta. Vaikka sekä uutuus että tyypillisyys selittivät tilastollisesti merkitsevästi esteettistä miellyttävyyttä, oli uutuuden ja esteettisen miellyttävyyden välinen yhteys voimakkaampi kuin tyypillisyyden ja esteettisen miellyttävyyden välinen yhteys. Tuloksien perusteella uutuuden ja tyypillisyyden suhde esteettiseen miellyttävyyteen ei poikennut eri verkkosivustotyyppien välillä. Tutkimuksen tulokset tarjoavat verkkosivustojen kehittäjille lisää tietoa esteettisesti miellyttävien verkkosivustojen luomisesta.