Tomaattikeittoa Van Goghin päälle : verkkokeskustelua Just Stop Oil -ympäristöliikkeen aktivismista - Puurula, Lotta (2023)
Tutkin Helsingin Sanomien verkkojulkaisua ”Ympäristöaktivistit heittivät tomaattikeittoa Van Goghin teoksen päälle” (Riihinen ja Huhtamäki 2022), sekä julkaisun kommenttiosioon kertyneitä 80 kommenttia. Määrittelen kommenttien perusteella, miten Suomalainen yleisö verkkokeskustelijoiden kontekstissa suhtautuu Just Stop Oil -ympäristöliikkeen tekemään aktivismiin, sekä miten tätä aktivismia tuomitaan ja miten sitä pyritään rajoittamaan. Selitän tutkielmassani ensin Just Stop Oil -ympäristöliikkeen taustoja ja toimintatapoja. Selvitän lyhyesti myös suomalaisen ympäristöaktivismin historiaa ja sen erityispiirteitä. Nämä rakentavat pohjaa analyysiosuuden tuloksille ja niiden ymmärtämiselle. Analyysiosuudessa teemoittelen verkkojulkaisun kommentteja, sekä jaan niitä negatiivisiin, positiivisiin ja neutraaleihin/irrelevantteihin näkemyksiin. Teemoittelemalla kommenteista nousi esiin neljä teemaa: aktivistien nuoren iän korostaminen, rangaistusten vaatiminen ja pohdinta, aktivismin keinojen kritisoiminen sekä aktivistien kannustus. Keskeisin teema oli aktivismin keinojen kritisoiminen, sillä kuuluisan taideteoksen ottamista aktivistisen teon kohteeksi pidettiin tuomittavana ja lainvastaisena suurimmassa osassa kommentteja. Pohdin analyysiosuudessa lisäksi Just Stop Oil -ympäristöliikkeen aktivismia performanssitaiteen näkökulmasta ja tuon esille Suomen museokentän ristiriitaista vastaamista kyseiseen aktivismiin. Tutkielma osoittaa, että pääosin suomalaiset verkkokeskustelijat tuomitsevat Just Stop Oil -ympäristöryhmän harjoittaman aktivismin. Toimintatapojen tuomitseminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita tavoitteiden saavuttamisen epäonnistumista. Ympäristöliikkeet tarvitsevat myös negatiivista julkisuutta.