”Ikuisiksi ystäviksi tultais niin kuin Anna ja Diana” : avoin intertekstuaalisuus Maija Vilkkumaan rocklyriikassa - Puustinen, Annika (2023)
Tutkielmassani tarkastellaan Maija Vilkkumaan rocklyriikoissa esiintyviä avoimen intertekstuaalisia viittauksia. Tutkimuskysymykseni ovat 1. Millaisia avoimen intertekstuaalisia viittauksia Maija Vilkkumaan tuotannossa esiintyy? 2. Millaisia merkityksiä levyllä olevat viittaukset saavat? Tutkimukseni aineistona on vuonna 2019 julkaistu Vilkkumaan toinen kokoelmalevy Maija! Hitit 1999–2019. Vilkkumaa on säveltänyt ja sanoittanut kaikki levyn musiikkikappaleet itse. Tutkimus on laadullista aineistopohjaista kielentutkimusta, jossa analyysitapana käytetään Kiril Taranovskin subtekstianalyysimetodia. Tämän lisäksi tutkimuksessa hyödynnetään myös Norman Faircloughin avoimen intertekstuaalisuuden määritelmää. Kappaleissa esiintyy subtekstin suoraa nimeämistä ja subteksteiltä lainattuja diskursseja. Subteksteihin viitataan suoraan joko teoksen nimellä, teoksessa esiintyvän henkilöhahmon nimellä tai teoksen tekijän nimellä. Diskursseja laululyriikoihin on lainattu muista teoksista, kuten toisista musiikkikappaleista, tai laajasti uutisoiduista ajankohtaisista puheenaiheista. Tutkimuksessa käy ilmi, että intertekstuaaliset viittaukset tuovat laulujen kertomiin tarinoihin lisäulottuvuuksia, joiden avulla syvennetään niiden välittämää sanomaa. Intertekstuaalisuuden avulla kappaleissa kyseenalaistetaan vallitsevaa maailmanjärjestystä tai korostetaan niissä esiintyvien henkilöhahmojen olotiloja ironian tai vastakkainasettelujen avulla. Viittauksia käytetään myös välittämään tietynlaisia arvoja sekä tuomaan esiin vallankäyttöä. Kandidaatintutkielmani täydentää intertekstuaalisuudesta ja rocklyriikasta tähän mennessä tehtyä tutkimusta. Se tuo esiin, millaiset tavat käyttää intertekstuaalisuutta ovat rocklyriikalle tyypillisiä. Tutkimuksen kautta ymmärretään entistä paremmin tapoja, miten intertekstuaalisuutta voi rocklyriikassa hyödyntää ja päästään näkemään, millaista intertekstuaalisuutta sisältävät kappaleet ovat nousseet musiikin kuuntelijoiden suosioon.