Listening Strategies for Musical Brightness Contour : Continuous Ratings by Using Slider Control - Kärkkäinen, Henri (2023)
Sointiväri ja sen hahmottaminen ovat olleet vaikeita aiheita tutkia. Sointiväriltä puuttui ylipäätään selkeä määritelmä vuosien ajan. Viime vuosikymmenten tutkimus on muovaillut määritelmän sointivärille ja mallin sointivärin hahmottamiselle, jossa erilaiset sointivärin hahmotusavaruuden ulottuvuudet korreloivat tiettyjen äänen akustisten ominaisuuksien kanssa. Näiden ulottuvuuksien keskinäinen vuorovaikutus muodostaa havaintomme sointiväristä. Jatkuvaa arviointia on käytetty menetelmänä musiikkipsykologian tutkimuksissa ja tästä on saatu dataa esimerkiksi siitä, miten tutkittavat hahmottavat erilaisia musiikin elementtejä. Tämä tutkimus selvitti, miten musiikin kuuntelijat voisivat hahmottaa musiikin kirkkauden muotoa. Tutkimuksen data kerättiin käyttämällä jatkuvan arvioinnin menetelmää. Musiikin kirkkauden muoto vastaa ilmiötä, jossa melodialle syntyy muoto, kun se etenee sävelestä toiseen ajan mittaan. Samaan tapaan sointivärin kirkkauden vaihtelulle syntyy muoto, kun kappale etenee ajan myötä. Tämän tutkimuksen osallistujat rekrytoitiin Jyväkylän yliopiston yhteisöstä ja heidän tehtävänään oli arvioida jatkuvasti, käyttäen liukusäädintä, kuinka kirkkaaksi he kokivat kuulemansa musiikin. Kuuntelutilanteessa käytetty ärsyke oli klassista orkesterimusiikkia, jota pidettiin ekologisesti validina. Liukusäätimen liikkeet tallennettiin liikkeenkaappaus teknologialla ja data analysoitiin matemaattisesti vertaamalla sitä sointiväriin liittyvään, musiikkitiedostoista irrotettuun dataan. Tuloksena tässä aihetta kartoittavassa tutkimuksessa löydettiin merkkejä siitä, että aiemman tutkimuksen esittämä, sointivärin hahmottamisen malli toimii myös ekologisesti valideissa kuuntelutilanteissa ja että sointiväri ja siihen liittyvä kirkkaus hahmotetaan moniulotteisesti, sointivärin hahmotusavaruuden ulottuvuuksien keskinäisen vuorovaikutuksen mukaan. Ulottuvuus, joka liittyy äänen syttymishetkeen, näyttää tämän tutkimuksen perusteella olevan sointiväriavaruuden muita ulottuvuuksia tärkeämmässä roolissa, sointivärin kirkkauden hahmotuksessa.