Valuma-alueen maankäytön ja ominaisuuksien vaikutus järvien tummumiseen - Valjakka, Venla (2023)
Viime vuosikymmenten aikana pohjoisen pallonpuoliskon pintavesissä on ollut havaittavissa tummumista. Tummuminen johtuu lisääntyneestä orgaanisen aineksen ja -hiilen kuormituksesta. Veden värin kasvu kantaa juurensa teollisuuden ilmansaasteiden kontrollointiin ja hapanlaskeuman vähentymiseen. Ilmastonmuutoksen on myös tunnistettu olevan nousevien värilukutrendien taustalla kasvaneiden lämpötilojen ja lisääntyneen sadannan sekä valunnan takia. Viime aikoina myös valuma-alueen maankäytön ja ominaisuuksien on havaittu vaikuttavan vesistöjen tummumiseen. Erityisesti ojituksen, etenkin turvemailla, ja muiden metsätalouden toimenpiteiden on tunnistettu lisäävän vesistöjen humuskuormaa ja siten veden väriä. Vesistöjen tummumisella on haitallisia vaikutuksia pintavesien tilaan, vesiekosysteemeihin sekä juomaveden puhdistukseen. Tässä tutkielmassa tarkasteltiin valuma-alueen maankäytön ja ominaisuuksien vaikutusta järvien tummumiseen 24 järven valuma-alueella. Tutkielmassa tarkasteltiin veden väriluvun (mg/l Pt) trendiä vuosien 1990–2022 välillä sekä tehtiin paikkatietoanalyysejä, joissa tarkasteltiin valuma-alueen kokoa, vesialaa, metsäalaa, peltoalaa, ojitusintensiteettiä, metsän ikää tapahtuneiden hakkuiden mittarina, metsien kuusipuuvaltaisuutta, turvemaita sekä pohjavesialueita. Paikkatietoanalyysien tuloksia tarkasteltiin suhteessa veden värin muutokseen ja lisäksi tarkasteltiin eroja tummuneiden ja tummumattomien järvien valuma-alueiden välillä. Tutkielmassa huomattiin pienen vesialan omaavien valuma-alueiden järvien tummuvan voimakkaammin. Tutkimuksessa havaittiin myös turvemaiden ja suuremman ojitusintensiteetin voimistavan järvien tummumista. Tutkimuksessa havaittiin tummuneiden järvien valuma-alueilla tapahtuneen enemmän hakkuita, kuin tummumattomien järvien valuma-alueilla. Tulokset vahvistivat aiemmassa tutkimuksessa tehtyjä havaintoja ja herättävät huolta pintavesien tilasta ja nostavat kysymyksiä tarvittavista toimista humuskuormituksen vähentämiseksi pintavesissä. Maankäytön tunnistaminen merkittävänä tekijänä pintavesien tummumiseen tarkoittaa, että maanpeitteen hallinta on tärkeä tapa torjua tummumista.