Tekoäly osana hankinnasta maksuun -järjestelmää : älykkään sovelluksen loppukäyttäjien käyttäjäkokemus: Case Terveystalo Oyj - Savolainen, Aatu (2023)
Hankinnasta maksuun (P2P) -järjestelmien rooli osana organisaatioiden toimintaa on erittäin merkittävä. P2P-järjestelmien kautta käyttäjät voivat tehdä tarvittavia hankintoja nopeasti erilaisten sopimusten kautta ja hoitaa hankintoihin tulevia laskutuksia. P2P-järjestelmän tavoitteena on tukea työn tekemistä ja siksi on erityisen tärkeää ymmärtää hankinnasta maksuun -järjestelmien käyttäjäkokemuksia. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan suuren työterveyspalvelualan organisaation hankinnasta maksuun -järjestelmän loppukäyttäjien käyttäjäkokemuksia ja tutkimuksen tavoitteena oli selvittää millaisia käyttäjäkokemukset tutkimusaikana ovat. Tutkimuksessa keskitytään erityisesti P2P-järjestelmän tekoälyllisiin ominaisuuksiin ja selvitetään miten ne vaikuttavat älykkään hankinnasta maksuun -järjestelmän loppukäyttäjiin. Tutkimuksen teoriaosuus toteutettiin kirjallisuuskatsauksen avulla, jolla selvitettiin käyttäjäkokemuksen muodostumista tietojärjestelmien käyttämisessä ja luotiin tämän tutkimuksen hyödyntämä viitekehys. Kirjallisuuskatsauksen tuloksista selvitettiin, tätä tutkimusta tulisi lähestyä kyselytutkimuksella, jossa Likertin asteikon avulla voidaan selvittää eri muuttujien vaikutusta käyttäjäkokemukseen. Tutkimuksen viitekehys muodostuu kolmesta eri kokonaisfaktorista, jolla on oma vaikutuksensa käyttäjäkokemuksen muodostumiseen. Empiirinen osuus toteutettiin määrällisin menetelmin suorittamalla kyselytutkimus kohdeorganisaation loppukäyttäjille. Tutkimuksen tulokset analysoitiin faktorianalyysilla. Tämän lisäksi kahden avoimen kysymyksen avulla selvitettiin loppukäyttäjien suoriutumista laskujen käsittelystä ja näihin liittyvistä haasteista.