Suomalaisten kulutustottumukset ekologisen kestävyyden näkökulmasta - Ristola, Noora (2023)
Tässä tutkielmassa tarkastelen suomalaisten kulutustottumuksia ekologisen kestävyyden näkökulmasta. Tavoitteenani on selvittää, ovatko suomalaisten kulutustottumukset kuinka ekologisia ja mitä he ovat valmiita tekemään, jotta kulutus olisi ekologisempaa. Tarkastelen myös sitä, mitä muutoksia suomalaiset eivät ole valmiita tekemään omissa kulutustottumuksissaan. Tutkielman aineistona toimii 40 valtakunnallisen Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjoituskilpailuun lähetettyä vapaamuotoista kirjoitusta, jotka on arkistoitu Tietoarkistoon. Kirjoituskilpailuun pystyivät osallistumaan kaikki henkilöt, jotka olivat halukkaita kommentoimaan kestävän kehityksen teemaa. Kirjoituskilpailun kirjoituskutsussa vastaajia pyydettiin kertomaan omia ajatuksiaan kestävään kehitykseen liittyen sekä kertomaan, miten kestävä kehitys näkyy vastaajien ja heidän lähipiirinsä elämässä. Kirjoituskutsussa pyydettiin lisäksi kuvailemaan vastaajien omia valintoja ja niiden syitä sekä sitä, millaisia muutoksia voisi tehdä edistääkseen kestävää kehitystä. Aineiston analyysin toteutin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Etsin kirjoituksista ensin eri teemoja kulutukseen liittyen. Lopulta kulutusteemoiksi valikoituivat ruoka, liikkuminen ja matkustus, kulutustavaroiden hankinta ja kierrätys. Tulosten perusteella suomalaisten kulutustottumukset ovat verrattain positiivisia, mutta monen ekologinen minäkuva on kuitenkin todellisuudessa positiivisempi kuin oikea hiilijalanjälki. Suomalaiset eivät ole kovinkaan halukkaita luopumaan korkeasta elintasostaan ekologisuuden takia. Ihmisiä tulisikin kannustaa ekologisempaan kuluttamiseen positiivisin keinoin.