SQL-NLP:n tutkimuskenttä : systemaattinen kirjallisuuskartoitus - Moberg, Jonatan (2023)
SQL-NLP:llä viitataan luonnollisen kielen käyttöön SQL-kielessä. SQL (engl. Structured Query Language) on ohjelmointi- ja kyselykieli, jota käytetään relaatiotietokantojen yhteydessä. NLP (engl. Natural Language Processing) tarkoittaa luonnollisen kielen prosessointia. Luonnollinen kieli viittaa ihmisten käyttämään kieleen, kuten englantiin tai suomeen. Kandidaatin tutkielma toteutettiin käyttämällä systemaattisen kirjallisuuskartoituksen menetelmää. Menetelmä valittiin, koska aiempaa tutkimusta ei ollut tehty systemaattisena kirjallisuuskartoituksena. Systemaattisen kirjallisuuskartoituksen tarkoituksena on kartoittaa aiempia tutkimuksia ja löytää mahdollisia tutkimusaukkoja. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, kuinka paljon tutkimusta on tehty luonnollisen kielen hyödyntämisessä SQL-kielessä. Lisäksi haluttiin selvittää, millä julkaisufoorumeilla artikkeleita on julkaistu ja mistä näkökulmista artikkelit käsittelevät aihetta. Tutkielman aineisto saatiin luomalla tietokantakyselyitä neljässä eri tietokannassa. Tietokantakyselyjen tukena käytettiin taaksepäin suuntautuvaa lumipallomenetelmää. Näiden kahden menetelmän avulla tutkimusaineistoksi valikoitui 110 tieteellistä vertaisarvioidulla foorumilla julkaistua artikkelia. Tutkimuksen tulokset jaoteltiin julkaisuvuoden ja julkaisufoorumin mukaisesti. Lisäksi tutkittiin tutkimusten näkökulmaa koskien SQL-NLP:tä. Tutkielmat jaoteltiin kolmeen eri luokkaan näkökulman perusteella, joista ensimmäinen oli uudet lähestymistavat, menetelmät ja mallit, toinen kahden tai useamman menetelmän vertailu ja kolmas muut julkaisut. Tuloksista käy ilmi, että tutkimus on ajankohtaista ja uusia tutkimuksia tuotetaan koko ajan lisää. Lisäksi havaittiin, että tutkimuksia on julkaistu monipuolisesti eri julkaisufoorumeilla. Julkaisujen näkökulmista todettiin, että suuri osa julkaistuista artikkeleista esittelevät uuden luonnollisen kielen menetelmän tai tekniikan soveltamisen SQL-kielelle. Jatkotutkimuskohde aiheeseen voisi olla erilaisten SQL-NLP-sovelluksien ja -menetelmien kriittinen laajamittainen vertailu.