Työnantajien odotukset työelämätaidoista henkilöstöalan työpaikkailmoituksissa - Lindqvist, Rita (2023)
Tämän tutkimuksen tavoitteena on työpaikkailmoitusten perusteella selvittää, minkälainen henkilöstöala työympäristönä on. Tutkimuksen tarkoituksena on lisäksi tarkastella, minkälaisia työntekijän ominaisuuksia, työelämätaitoja ja osaamista työnantajat esittävät edellyttävänsä ja arvostavansa, sekä minkälaisia mahdollisia eroja osaamisodotuksissa on henkilöstöalan erilaisten työnkuvien välillä. Tutkimus pyrkii myös havainnoimaan, kuinka esitettyjä osaamisodotuksia argumentoidaan tarpeellisiksi henkilöstöalan työympäristössä ja työnkuvissa. Tutkimusaineisto koostui henkilöstöalan monipuolisten työsisältöjen työpaikkailmoituksista, joita oli yhteensä 76. Aineistoa analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tutkimustulosten mukaan työssä onnistumista tukee ennen kaikkea työyhteisön tuki ja osaamisen jakaminen, mikä edesauttaa työssä oppimista ja työntekijänä kehittymistä. Työympäristössä vallitsee kunnianhimoinen tekemisen ja kehittymisen meininki, mutta työn järjestämisessä huomioidaan joustavuus esimerkiksi ajan ja paikan suhteen. Tutkimustuloksissa työnantajien osaamisodotuksissa työelämätaitojen osalta korostuivat viestinnällinen osaaminen, yhteistyötaidot sekä substanssiosaaminen niin työkokemuksen kuin koulutuksen osalta. Lisäksi olennaisina työelämätaitona näyttäytyivät itseohjautuva työote, innostunut ja positiivinen asenne sekä tietotekniset valmiudet. Tutkimustulokset vastaavat aiemman tutkimuksen linjaa moninaisten ja yleispätevien työelämätaitojen hallitsemisen tärkeydestä syvällisemmän asiantuntemuksen ja vastaavan työkokemuksen arvostamisen rinnalla.