Effects of Combined Use of Bacteriophages and Antibiotics to Eliminate Escherichia coli in Bacterial Biofilm - Valkonen, Sofia (2022)
Antibiootit ovat yksi modernin historian menestyksekkäimmistä lääketieteellisistä löydöistä, ja niillä on ollut tärkeä rooli patogeenisten bakteerien aiheuttamien infektioiden torjunnassa. Vuosikymmeniä kestänyt antibioottien laaja ja epäspesifinen käyttö on kuitenkin johtanut antibioottiresistenssin ja monille antibiooteille resistenttien patogeenien yleistymiseen maailmanlaajuisesti. Yhtenä esimerkkinä antibioottiresistenttien patogeenien aiheuttamasta infektiosta on Escherichia coli -bakteerin aiheuttamat virtsatietulehdukset, jotka ovat yksi yleisimmistä tartuntataudeista maailmanlaajuisesti. Tutkimuksen tavoitteena oli löytää toiminnallisia hoitoyhdistelmiä kolmen eri E. coli -kannan (EC7, EC10 ja EC38) hoitoon yhdistelemällä kolmea eri antibiootia (trimetopriimi, sulfametoksatsoli ja nitrofurantoiini) ja viittä eri bakteeriofaagia (5 eri faagia/bakteeri). Optisen tiheyden (OD600) mittauksia käytettiin näytteen solutiheyttä tarkastellessa. Hypoteesina oli, että kontrollien ja eri hoitomenetelmien absorbanssiarvojen välillä olisi merkitsevä ero 26 tunnin mittausten jälkeen. Antibiootteja ja faageja yhdistelemällä voitiin tehokkaasti eliminoida E. coli bakteerit biofilmeistä. Yhdistelmämenetelmät, joissa yhdistettiin faagicocktaileja ja antibiootticocktaileja olivat tehokkaita. Tehokkain lähestymistapa kuitenkin vaihteli bakteerien välillä, ja sen vuoksi hoidon tehokkuus pitää arvioida erikseen kussakin faagi-bakteeri järjestelmässä. Lisäksi järjestelmän mahdollisesti antagonistinen vaikutus vaatii tunnistamista ja voi vaikuttaa suuresti hoidon tehokkuuteen. Koska antibioottiresistenssin leviäminen on vakava huolenaihe maailmanlaajuisesti, toiminnallisten yhdistelmähoito sovellutuksien löytäminen on tärkeää ja niiden avulla voidaan jatkossakin hoitaa E. coli -bakteerin aiheuttamia virtsatieinfektioita ja säilyttää hoitopotentiaali myös tulevaisuudessa.