Turvallisuuskäsitysten rakentuminen kriisinhallinnan mediakuvissa - Sainio, Elena (2023)
Tässä maisterintutkielmassa tutkin suomalaisen sotilaallisen kriisinhallinnan mediakuvia suhteessa turvallisuuskäsitysten rakentamiseen. Tutkimukseni sijoittuu media- ja kulttuurintutkimuksen kentälle. Tutkimusaineistoni koostuu viidestä Helsingin Sanomissa julkaistusta kuvasta Afganistanista elokuulta 2021. Alueella oli tuolloin käynnissä evakuointioperaatio noin 20 vuotta kestäneen sotilaallisen kriisinhallinnan jälkeen. Afganistanissa aloitettiin kansainväliset operaatiot turvallisuustilanteen vakauttamiseksi YK:n turvallisuusneuvoston vuonna 2001 hyväksymän päätöslauselman myötä. Suomi toimi Afganistanissa osana kansainvälisen kriisinhallinnan operaatioita vuosina 2002–2021. Lisäksi Suomi osallistui evakuointioperaatioon varsinaisten operaatioiden jälkeen elokuussa 2021. Päätutkimuskysymykseni on: miten suomalainen sotilaallinen kriisinhallinta Afganistanissa näyttäytyy suomalaisen median kuvissa ja millaisia turvallisuuskäsityksiä kuvat rakentavat? Tutkimukseni lähtökohtana on turvallisuus kansallisen turvallisuuden ja kansainvälisen kriisinhallinnan näkökulmista. Tärkeitä käsitteitä tutkimuksessani ovat turvallisuus ja kriisinhallinta. Tarkastelen aineistoni kuvia visuaalisina representaatioina. Tutkin kuvia semioottisen kuva-analyysin avulla hyödyntäen denotaation ja konnotaation käsitteitä. Tutkimustulokset osoittavat, että turvallisuuskäsityksiä voi rakentaa mediassa kriisinhallinnan kuvaston keinoin kuvavalinnoilla, kuvien ominaisuuksilla ja kuvien aiheuttamilla tunteilla sekä mielikuvilla. Median kuvat vahvistavat luottamusta Suomen valtion toimiin ja niiden tarpeellisuuteen myös kansainvälisissä tehtävissä. Kriisinhallinnan representaatiot tukevat kansallisen turvallisuuden toteutumisen käsityksiä.