Vapaa-ajan tylsyyden lievittäminen älypuhelimella : kokemukset ja vaikutukset yksilön näkökulmasta - Riik, Tomi (2023)
Älypuhelimen mahdollistamat vapaa-ajan viettomahdollisuudet ovat muuttaneet tylsyyden roolia yhteiskunnassamme. Entistä harvemmin meidän tarvitsee miettiä sitä, mitä tylsyydelle teemme. Älypuhelimen ominaisuudet ja jatkuva saatavuus tekee tylsyyden lievittämistä helppoa, nopeaa ja lähes automaattista. Vaikka älypuhelin tarjoaa tylsyyden lievittämisen kannalta valtavasti hyötyjä, on sillä myös negatiivisia vaikutuksia. Tässä tutkielmassa tarkasteltiin älypuhelimen tylsyyskäytön kokemuksia ja vaikutuksia. Yleisesti älypuhelimen tylsyyskäytön ympärillä vallitseva tutkimus on harvalukuista ja erityisesti älypuhelimen tylsyyskäytön kokemuksia kuvaavaa tutkimusta on vain vähän. Tutkielman tarkoituksena on parantaa tietämystä älypuhelimen tylsyyskäytön kokemuksista ja vaikutuksista yksilötasolla. Tutkielmassa aineisto kerättiin laadullisin menetelmin haastattelututkimuksena. Tuloksina havaittiin, että älypuhelimen rooli tylsyyden lievittämisessä on kasvanut ajan myötä ja se on usein oletusarvoinen valinta tylsyyden lievittämiseen. Älypuhelimen tylsyyskäytön syitä ovat sen helppous, nopeus ja vaivattomuus. Parhaimmillaan muutamassa sekunnissa tylsyys on poissa, eikä sen eteen tarvitse nähdä vaivaa. Tämä on toisaalta johtanut siihen, ettei tylsyyttä juurikaan siedetä, eivätkä tylsyyden hyödyt pääse nousemaan esiin. Toisaalta myös tylsien hetkien lyhyt kesto vai-kuttaa tylsyyden hyötyjen syntymiseen. Tämän myötä esimerkiksi tylsyyden mahdollistama luovuus ja ajatustyö on jäänyt taka-alalle. Lisäksi älypuhelimen tylsyyskäyttö saattaa vähentää tunnetta käytettävissä olevasta vapaa-ajasta ja näin viedä aikaa esimerkiksi hyödyllisemmäksi koetulta tylsyyttä lievittävältä toiminnalta.