Luokanopettajien kokemuksia taukoliikunnan vaikutuksesta oppilaiden luokkahuonekäyttäytymiseen - Turunen, Petrus (2023)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, luokanopettajien kokemuksia oppituntien aikaisen taukoliikunnan vaikutuksesta oppilaiden luokkahuonekäyttäytymiseen. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös, millaiseksi luokanopettajat kokevat hyvän luokkahuonekäyttäytymisen ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat. Aikaisempien tutkimusten mukaan oppitunneille sijoitetulla taukoliikunnalla on ollut positiivisia vaikutuksia oppilaiden käyttäytymiseen ja keskittymiseen luokkahuoneessa. Luokanopettajien kokemusten tutkiminen antaa tärkeää tietoa siitä voidaanko taukoliikunnoilla parantaa oppilaiden luokkahuonekäyttäytymistä ja voidaanko taukoliikuntoja käyttää työkaluna osana opetusta myös jatkossa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja tutkimuksen metodologisena lähtökohtana toimii fenomenologia. Aineisto kerättiin tutkimukseen teemahaastatteluilla ja tutkimukseen osallistui yhteensä viisi kuudennen luokan luokanopettajaa. Aineiston analyysimenetelmänä käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Taukoliikuntana tutkimuksessa toimi noppataukoliikunta, jossa noppaa heittämällä arvotaan tehtävä taukoliikuntaliike, sekä toistomäärä. Taukoliikuntaliikkeet olivat joko fyysistä tekemistä tai aivoja herätteleviä harjoitteita. Luokkahuonekäyttäytyminen jakautui tutkittavien vastausten perusteella toivottuun käyttäytymiseen ja ei toivottuun käyttäytymiseen sekä luokkahuonekäyttäytymistä heikentäviin- ja parantaviin tekijöihin. Analyysin pohjalta luokanopettajien kokemukset noppataukoliikunnan vaikutuksesta luokkahuonekäyttäytymiseen tuotti kaksi luokkahuonekäyttäytymistyyppiä. Luokkahuonekäyttäytymistyypit olivat ”taukoliikunnalla ei suuria vaikutuksia” sekä ”taukoliikunta parantaa vireystilaa ja vaikuttaa keskittymiseen”. Suurimpana vaikuttavana tekijänä taukoliikunnan vaikutuksiin oli luokanopettajien kokemus oman luokkansa luokkahuonekäyttäytymisestä ennen taukoliikuntajaksoa. Luokkahuonekäyttäytymisen ollessa hyvällä tasolla ennen taukoliikuntaa vaikutukset jäivät vähäisemmiksi. Jos luokkahuonekäyttäytymisessä oli kehitettävää ennen taukoliikuntaa, taukoliikunta paransi oppilaiden vireystilaa ja vaikutti oppilaiden keskittymiseen oppitunnilla. Luokanopettajat korostivat opettajan havainnoinnin merkitystä oikean hetken löytämiseksi taukoliikunnalle. Väärään kohtaan sijoitetulla taukoliikunnalla voi olla ennemminkin luokkahuonekäyttäytymistä heikentävä vaikutus. Tutkimus osoittaa, että oppituntein aikaisella taukoliikunnalla voidaan vaikuttaa oppilaiden luokkahuonekäyttäytymiseen. Taukoliikunta paransi oppilaiden vireystilaa luokassa ja vaikutti oppilaiden keskittymiseen.