Työikäisen suomalaisväestön fyysisen kunnon yhteys koettuun työkykyyn - Pohjola, Valtteri (2023)
Työkyky muodostuu yksilöllisten ominaisuuksien, työhön liittyvien toimintaympäristöjen ja työn vaatimuksien vuorovaikutuksessa. Väestön ikääntymisen ja elinajanodotteeseen sidotun eläkeiän kasvun myötä ikääntyneiden työssäkäyvien määrä on lisääntynyt ja tulee lisääntymään tulevien vuosikymmenien aikana. Ikääntyminen itsessään vaikuttaa työvoimaksi luokiteltavan väestön kykyyn suoriutua töistä erityisesti ammateissa, jotka sisältävät fyysisesti vaativia työtehtäviä. Samanaikaisesti suomalaisväestön fyysisessä aktiivisuudessa ja mitatussa fyysisessä kunnossa on havaittavissa laskua, joka voi heijastua myös nuorempien ikäluokkien työkykyyn. Työkyvyn tarkastelu eri tieteenalojen näkökulmista voi mahdollistaa yksilön työkykyyn negatiivisesti vaikuttavien tekijöiden tunnistamisen ja niihin puuttumisen, ennen kuin riskitekijöistä koituu yksilöllistä ja yhteiskunnallista haittaa työkyvyn heikentyessä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää eri fyysisen kunnon osa-alueiden yhteyttä koettuun työkykyyn suomalaisväestöä edustavalla otoksella.