Tulevaisuuteen liittyvät diskurssit talvisodan aikaisessa kirjeenvaihdossa - Tapaila, Tuula (2023)
Tutkielmassa tarkastellaan tulevaisuuteen liittyviä diskursseja talvisodan aikaisessa kirjeenvaihdossa. Tutkielman tavoitteena on selvittää, millaisin kielellisin valinnoin tulevaisuudesta kirjeissä kirjoitetaan ja millaisia diskursseja kirjeistä voidaan näiden valintojen perusteella erottaa. Tutkielman tutkimuskysymys on: Millaisia tulevaisuuteen liittyviä diskursseja tutkittavassa kirjeenvaihdossa esiintyy? Varsinaisen tutkimuskysymyksen lisäksi tutkielmassa pohditaan, millaisia tehtäviä esiintyvillä diskursseilla kontekstissaan on, ja millaiset seikat ovat voineet vaikuttaa tiettyjen diskurssien valintaan. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä toimivat diskurssintutkimus sekä kirjeenvaihtoon ja sota-ajan kirjeisiin liittyvä teoriakirjallisuus. Tutkimusaineisto käsittää yhden avioparin talvisodan aikaisen kirjeenvaihdon, ja sitä analysoidaan diskurssianalyyttisin menetelmin. Aineistosta on ensin eroteltu kaikki tulevaa aikaa koskevat tekstikohdat, jotka on edelleen kategorisoitu sen perusteella, miten kirjoittajat niissä suhtautuvat tulevaisuuteen. Aineisto on julkaisematon ja saatu tutkimuskäyttöön kirjoittajien omaisilta. Aineistosta nousee esiin kolme päädiskurssia: elämän jatkuvuuden diskurssi, epävarmuuden diskurssi sekä uskon diskurssi. Elämän jatkuvuuden diskurssissa tulevaisuus on itsestään selvä eikä siihen kiinnitetä huomiota. Epävarmuuden diskurssi esittää tulevaisuuden epävarmana, mutta yhdistyy usein toivoon paremmasta. Uskon diskurssissa korostuu luottavaisuus omaan ja kansakunnan tulevaisuuteen. Diskurssien toteuttamat tehtävät liittyvät käytännön asioiden hoitoon, normaalin elämän ja kirjoittajien välisen suhteen ylläpitämiseen, taistelutahdon ja mielialan kohottamiseen sekä erilaisten identiteettien ja narratiivien esittämiseen. Diskurssien valintaan ovat voineet vaikuttaa muun muassa sota-ajan kirjoittamisen tavat ja ohjeistukset, sensuuri ja itsesensuuri, ajalle tyypilliset kulttuuriset narratiivit sekä kirjeen vastaanottajan odotusten ja reaktioiden ennakointi.