Covid-19-pandemian vaikutus osakemarkkinoihin Suomessa ja Ruotsissa - Lankinen, Maarit (2023)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee koronaviruspandemian vaikutuksia osakemarkkinoihin Suomessa ja Ruotsissa. Lisäksi tutkitaan, onko Suomen ja Ruotsin poikkeavilla koronavirusstrategioilla ollut vaikutusta ilmiön voimakkuuteen osakemarkkinoilla. Tutkimuksen tapahtumapäivänä käytetään 11.3.2020, jolloin WHO julisti koronan pandemiaksi. Koronavirus on infektiotauti, jonka aiheuttaa SARS-CoV-2-virus. Koronapandemia on kolmas koronaviruksen aiheuttama epidemia 2000-luvulla, ja se sai alkunsa Kiinan Wuhanissa sijaitsevilta kalamarkkinoilta. Korona on levinnyt ympäri maailmaa ja sillä on ollut merkittäviä vaikutuksia kansantalouteen. Valtiot ovat joutuneet ottamaan käyttöön poikkeuksellisia rajoitustoimia estääkseen viruksen leviämisen, mikä on vahvistanut taloudellista vaikutusta. Tutkimusaineisto sisältää kaksi osakeindeksiä, jotka ovat OMX Helsinki Cap GI -indeksi ja OMX Stockholm All Share Cap GI -indeksi, jotka sisältävät kaikki kyseisiin pörsseihin listatut yritykset. Tutkimusmenetelmänä käytetään tapahtumatutkimusta, jonka avulla voidaan tutkia odottamattomien tapahtumien vaikutuksia osakemarkkinoihin. Tutkimustuloksista raportoidaan epänormaalit ja kumulatiiviset epänormaalit tuotot, joiden tilastollinen merkitsevyys testataan t-testillä. Tutkimustulosten perusteella koronapandemialla on ollut merkittävä vaikutus Suomen ja Ruotsin osakemarkkinoihin. Suomen ja Ruotsin tuotot tapahtumaikkunan aikana olivat hyvin samansuuntaisia, mikä oli odotettavissa maiden samanlaisen taloudellisen profiilin takia. Ruotsissa reaktio oli jonkin verran voimakkaampi, mutta ei ole täysin selvää onko reaktio Ruotsin valitseman koronastrategian aiheuttamaa. Kaiken kaikkiaan koronapandemialla voidaan todeta olleen huomattava vaikutus osaketuottoihin.